Україна в найкращих фотографіях: пережили локдаун, загасили пожежі, в Луцьку і Києві звільнили заручників, помер Патон, повернули Марківа. Підсумки-2020

Автори:
Сергій Пивоваров, Кароліна Ускакович
Дата:

У 2020 році ми пережили перший тотальний локдаун. У Луцьку та Києві захоплювали заручників. На Донбасі вдалося скоротити кількість обстрілів і загиблих військових. Українці обрали нових голів міст і сіл, депутатів місцевих рад. Конституційний суд загнав країну в правовий тупик. Футбольна збірна України вперше в історії обіграла титулованих іспанців. На 102-му році життя помер Борис Патон, а італійський суд скасував вирок українському нацгвардійцю Віталію Марківу. Оглядач «Бабеля» Сергій Пивоваров і фоторедактор Кароліна Ускаковіч вибрали 26 найяскравіших знімків знакових подій в Україні.

Восьмого січня в столиці Ірану розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс «Тегеран — Київ». Усі 167 пасажирів і девʼять членів екіпажу загинули. За кілька днів Іран визнав, що його війська ППО випадково збили літак. Протягом року Іран неодноразово ігнорував запити України і не показував повні результати слідства. Уряд Ірану досі не виплатив компенсації.

picture alliance / Contributor / Getty Images

Наприкінці січня в кількох великих містах України влаштовували шоу на честь Китайського Нового року. Наймасштабніше відбулось у Києві на Співочому полі з фестивалем гігантських китайських ліхтариків, на створення яких витратили 15 тисяч лампочок і понад два кілометри шовку.

SOPA Images / Contributor / Getty Images

Уранці 20 лютого в Україну прилетів літак з китайської провінції Хубей — епіцентру нового коронавірусу. Він привіз привіз 72 евакуйованих українців та іноземців, яких відправили на карантин у санаторій у Нових Санжарах у Полтавській області. Але місцеві жителі перекрили трасу, закидали камінням автобус з евакуйованими і влаштували бійку з поліцією. Двоє учасників протестів отримали умовний термін.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

У березні в Україні запровадили карантин через коронавірус: заборонили масові заходи, запровадили обовʼязковий масковий режим, закрили школи, метро, бари, ринки, обмежили кількість пасажирів у наземному транспорті, на вʼїздах до міст розставили блокпости. Послаблювати карантин почали тільки на початку травня.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Четвертого квітня в Чорнобильській зоні відчуження почалася масштабна пожежа. Її вдалося загасити лише через десять днів, у цьому допоміг дощ. Дим від пожеж понесло в бік столиці, до цього додалася ще й пилова буря. Зрештою на один день Київ став містом з найзабрудненішим повітрям у світі.

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Цього року влада просила українців пропустити Великоднє богослужіння через коронавірус. Але це не допомогло. Зрештою поліція відкрила пʼять проваджень на церкви УПЦ МП.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Двадцятого травня президент Володимир Зеленський дав карантинну пресконференцію в Маріїнському палаці. На неї запросили обмежену кількість ЗМІ. Понад три години Зеленський відповідав на питання про кадрову політику, бідність, переговори в Мінську і гучні кримінальні справи.

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Від травня у слідчих ізоляторах України зʼявилися платні камери з підвищеним комфортом. Крім Києва, такі камери в СІЗО вже є у Чернігові, Львові, Чернівцях, Хмельницькому, Вінниці, Харкові, Одесі, Дніпрі та інших містах. Вартість — дві тисячі гривень за добу. У жовтні міністр юстиції Денис Малюська відзвітував, що платні камери в СІЗО принесли перший мільйон гривень прибутку.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Двадцять першого червня в десятиповерхівці на Позняках у Києві стався вибух через витік газу. З-під завалів дістали тіла пʼяти загиблих, інших жителів евакуювали. Без житла, документів і особистих речей лишилися 40 сімей. Через три з половиною місяці більшість проблем постраждалих так і не були вирішені.

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Наприкінці червня на Прикарпатті через сильні зливи річки вийшли з берегів, а з гір сходили сильні потоки води, які змивали все на своєму шляху. Вода підтопила понад 13 тисяч будинків, зруйнувала мости та дороги, троє людей загинуло.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Наприкінці липня головним тренером київського «Динамо» несподівано став Мірча Луческу, який 12 років очолював принципових суперників киян — донецький «Шахтар». Цим призначенням були незадоволені спортивні фахівці та футбольні фанати. Але попри критику «Динамо» під керівництвом Луческу вийшло в груповий етап Ліги чемпіонів уперше з 2016 року, а в наступному році продовжить виступ вже в Лізі Європи. Цей рік кияни завершують на першому місці в чемпіонаті України.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Двадцять сьомого липня у Києві та інших містах відбулися акції протесту. Усе через режим повного припинення вогню на Донбасі, про який домовилися в Мінську. Протестувальники вважали, що це обмежить дії української армії і розвʼяже руки бойовикам. З початку перемирʼя обстріли хоч і не припинилися повністю, але їх стало менше. Також за цей час загинуло набагато менше українських солдатів, ніж до перемирʼя і за аналогічний період, з кінця липня по грудень, у минулому році.

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Пошкоджений танкер Delfi лежав на мілині біля узбережжя Одеси з листопада минулого року. Підняти і евакуювати судно намагалися кілька разів. Нарешті у вересні 2020-го танкер доставили в порт «Чорноморськ».

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Вранці 21 липня в Луцьку на Театральному майдані 44-річний Максим Кривош зі зброєю захопив автобус із 13 пасажирами. Минуло понад десять годин, коли президент Зеленський виконав одну з вимог терориста — сказав на камеру: «Фільм «Земляни» 2005 року дивитися всім». Після цього Кривоша затримали, а заручників звільнили. Через кілька днів сталося ще два захоплення заручників — у Полтаві і Києві.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

У 2020 році Верховна Рада ухвалила кілька резонансних законів. Одних з них — про державне регулювання грального бізнесу — схвалили в липні після близько 3,5 тисячі поправок.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Програма «Велике будівництво» з ремонту та будівництва доріг у 2020 році стала для команди Зеленського однією з найамбітніших. Але виявилося, що на неї витрачаються гроші з Фонду боротьби з коронавірусом. Пізніше глава Укравтодору сказав, що цей фонд отримав свою назву випадково.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Девʼятнадцятого серпня на 102-му році життя помер Борис Патон — український вчений, металург, інженер і винахідник. Він був президентом Національної академії наук протягом 58 років, довше, ніж будь-хто у світі. Патон народився ще до утворення СРСР, а помер після розвалу Союзу, на 29-му році незалежності України. Новим президентом НАН обрали Анатолія Загороднього, він обіцяє зайнятися реформами.

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Двадцять четвертого серпня 2020 року Україна святкувала 29-ту річницю Незалежності. Під час концерту зірки виконали хіти інших українських артистів. Наприклад, пісню «Там, де нас нема» групи «Океан Ельзи» виконала Вєрка Сердючка. Деякі музиканти обурилися тим, що їхні пісні використовували без їхньої згоди.

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Наприкінці вересня над Києвом пролетіли американські військові конвертоплани CV-22B Osprey. Цей політ відбувся в рамках спільних українсько-американських навчань і викликав бурхливе обговорення в російському сегменті соцмереж.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Увечері 25 вересня неподалік міста Чугуїв у Харківській області розбився військовий транспортний літак Ан-26. На борту було 27 осіб, більшість з них — курсанти Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. У катастрофі вижив тільки 20-річний курсант Вʼячеслав Золочевський. У грудні підозру у справі про катастрофу Ан-26 оголосили командувачу Повітряних сил Сергію Дроздову. А також заарештували командира військової частини А4104 в Чугуєві Вʼячеслава Глазунова за підозрою в халатності та порушенні правил польотів.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

У 2020 році в Луганській області сталося кілька масштабних пожеж, від яких постраждали сусідні села — спочатку в липні, а потім у вересні. Згоріли десятки гектарів лісу, загинули 18 людей, десятки сімей залишилися без домівок.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Збірна України вперше за свою історію обіграла Іспанію. Сталося це 13 жовтня на стадіоні НСК «Олімпійський» у Києві у четвертому турі елітного дивізіону Ліги націй УЄФА. Єдиний гол у матчі забив гравець київського «Динамо» Віктор Циганков.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

т

Двадцять пʼятого жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. На них політичні опоненти президентської партії «Слуга народу» взяли реванш за минулорічні парламентські вибори. У багатьох містах переобрали чинних мерів.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Наприкінці жовтня під Конституційним судом сотні протестувальників вимагали відставки суддів, палили фаєри і димові шашки. Усе через те, що Конституційний суд дозволив топчиновникам не звітувати про доходи і закрив доступ до їхніх декларацій. Одним з ініціаторів конституційної кризи став голова суду Олександр Тупицький.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Улітку минулого року українського нацгвардійця Віталія Марківа в Італії засудили до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві італійського журналіста на Донбасі. Третього листопада 2020 року Міланський апеляційний суд виправдав українця і звільнив з-під варти. Наступного дня Марків повернувся в Україну.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

У грудні спалахнув скандал через капелюх на верхівці головної ялинки країни на Софійській площі в Києві. Представник Православної церкви України Іван Сидор назвав капелюх «відьмацьким». Зрештою організатори замінили капелюх на ялинці традиційною зіркою.

SOPA Images / Contributor / Getty Images