У кількох містах України пройшли мітинги проти припинення вогню на Донбасі

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Під Офісом президента відбувається акція протесту проти реалізації останніх домовленостей, досягнутих у Мінську, а саме — режиму повного припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі. Такі ж акції пройшли в Харкові, Одесі та Львові.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, на акцію в Києві зібралося кілька сотень людей. Мітингувальники виступають проти припинення вогню на сході України, бо, на їхню думку, це ставить під загрозу життя військовослужбовців, у яких немає можливості відкрити вогонь у відповідь на дії супротивника.

Також учасники акції вимагають від президента Володимира Зеленського відправити у відставку главу Офісу президента Андрія Єрмака, першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Руслана Демченка, міністра оборони України Андрія Тарана і головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Руслана Хомчака. Протестувальники чекають виконання своїх вимог до Дня незалежності України (24 серпня).

Пізніше учасники акції вирушили до будинку Володимира Зеленського. Вони кілька хвилин постояли перед будинком президента, після чого вирушили на майдан Незалежності.

Така ж акція пройшла в Харкові. Як повідомляє місцеве видання MyKharkov.info, на акцію під будівлею Харківської облдержадміністрації зібралися близько 100 мешканців міста. Мітингувальники, переважно представники Нацкорпусу, вважають, що нове перемирʼя фактично перетворить Росію на спостерігача і змусить Україну домовлятися з бойовиками «ЛНР» і «ДНР». Активісти кажуть, що припинення вогню на Донбасі можна вважати державною зрадою, адже таким чином українських солдатів позбавили можливості захищатися.

В Одесі теж пройшов мітинг проти введення режиму тиші на Донбасі і роззброєння української армії. За інформацією Odessa.online, біля памʼятника Дюку де Рішельє відбувся мітинг, в якому брали участь 50 протестувальників. Учасники акції тримали в руках плакати «Руки геть від армії», «Російська тиша занадто гучна» та інші.

«Наші війська хотіли дати адекватну відповідь [на вбивство сержанта Журавля і медика Іліна на Донбасі], але що зробила наша влада? Вона забирає їх з передової, забирає найбільш боєздатні частини і присилає людей, які просто забороняють нашій армії відповідати. На тлі всього цього армія деморалізується», — сказав один з організаторів акції Валерій Нестерюк.

Також мітинг пройшов і в Львові. Як повідомляє hromadske, близько сотні протестувальників зібрались біля памʼятника Тарасові Шевченку у центрі міста. Мітингарі тримали у руках плакати з написами: «Здати зброю — це здати Україну», «Ні капітуляції», «Нам не заборониш тримати оборону», «Не можна допустити капітуляції».

  • Про припинення вогню Україна, Росія та ОБСЄ домовилися на засіданні Тристоронньої контактної групи 22 липня. Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що в разі порушення перемирʼя на Донбасі українські військові мають право на вогонь у відповідь.
  • Проте бойовики «Л/ДНР» кілька разів порушували режим тиші, який почався о 00:01 27 липня. У період з 00:20 до 0:45 бойовики обстріляли підрозділ 36-ї окремої бригади морської піхоти зі стрілецької зброї, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.