Легенда «Динамо» Блохін назвав призначення Луческу «плювком». Фанати готують акції протесту

Автори:
Костя Войтенко, Катя Мещерякова
Дата:
Легенда «Динамо» Блохін назвав призначення Луческу «плювком». Фанати готують акції протесту

Илья Хохлов / Wikipedia

Легендарний футболіст київського «Динамо», екснаставник команди Олег Блохін назвав призначення румунського фахівця Мірчі Луческу головним тренером «плювком» у всіх шанувальників клубу. Фанати «біло-синіх» заявили про підготовку акцій протесту проти такого кадрового рішення власників — братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Блохін у коментарі для Tribuna.com зізнався, що він у шоці від призначення румунського фахівця, який раніше тренував принципового суперника «Динамо» — донецький «Шахтар». За словами тренера, він прийняв би будь-яку кандидатуру, крім Мірчі Луческу.

«Це плювок. Це мені особистий плювок. Що Луческу говорив про «Динамо», про історію, про Лобановського, про всю традицію клубу. Це плювок мені в душу. Чоловік, який працював у «Шахтарі» 12 років, наговорив стільки про «Динамо», що — ну як? Ви ж читали, напевно, всі це? Що він зробив у збірній Туреччини, «Зеніті»? Що він зробив? Чотири або три роки вже не працює, що він може зробити з «Динамо»? Це плювок в душу. Я не забуду, що він говорив про традиції «Динамо», про Лобановського і все інше», — сказав він.

Блохін тренував «Динамо» у 2012—2014 роках; як гравець у складі цієї команди в 1970—1980-х двічі вигравав Кубок кубків і «Золотий мʼяч» як найсильніший футболіст планети. Тепер же, за його словами, він не буде підтримувати «біло-синіх», поки їх очолює Луческу.

У схожому тоні висловився ще один колишній гравець «Динамо» Олександр Алієв. Він також назвав призначення румунського тренера плювком у всіх шанувальників київської команди.

«Нехай уболівальники «Динамо» зададуться питанням, наскільки президент клубу насміхається над ними і плює на них. Мірча Луческу пропрацював 12 років у «Шахтарі». У нас у ті часи були такі баталії. Що він говорив на клуб, як команда грає, на гравців... загалом, що завгодно. І президент зараз насміхається над щирими вболівальниками «Динамо» таким призначенням. Не розумію, як він буде дивитися їм в очі. Особисто я проти Містера нічого не маю. Нехай він працює і досягає позитивних результатів з командою. Але я чудово памʼятаю всі його відгуки про київське «Динамо», коли я ще грав за киян. Мабуть, Ігор Суркіс все це забув», — сказав він.

Проти призначення Луческу виступили і фанати «Динамо». Найбільше з угруповань — «WBC Ультрас Динамо» — опублікувало заяву з приводу приходу румунського тренера.

«Що ж, ми до останнього вірили, що це якийсь невдалий розіграш, але керівництво клубу втратило всі залишки здорового глузду, честі та гідності. Призначення 74-річного тренера, який неодноразово некоректно висловлювався на адресу «Динамо» — це плювок в очі всім уболівальникам «Динамо», і Суркіси мали усвідомлювати, до яких наслідків це призведе», — сказано в ньому.

Фанати закликали всіх працівників «Динамо» написати заяву на звільнення, висловивши таким чином незгоду з появою Луческу в клубі. «WBC Ультрас Динамо» також попередили про підготовку акцій протесту проти призначення румунського тренера.

  • 74-річний Луческу очолював донецький «Шахтар» з 2004 по 2016 рік. Потім він працював у петербурзькому «Зеніті» і збірній Туреччини.
  • Під час роботи в «Шахтарі» Луческу неодноразово дозволяв собі випади на адресу «Динамо», його президента Ігоря Суркіса, а також на той момент голови Федерації футболу України Григорія Суркіса.
  • У 2019 році румунський фахівець сказав, що легендарний наставник «Динамо» Валерій Лобановський зайняв невиправдано високе місце у списку найкращих тренерів в історії футболу авторитетного видання France Football. Пізніше, після різкої критики в свою адресу, Луческу вибачився за свої слова.