Пожежу в Чорнобильській зоні після 10 діб вдалося загасити. Потрібно ще кілька днів, щоб зупинити тління

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Пожежу в Чорнобильській зоні вдалося загасити після 10 діб з моменту загоряння. Про це заявив в. о. глави Держекоінспекції Єгор Фірсов у Facebook.

Він наголосив, що рівень радіаційного фону в нормі, його постійно вимірюють.

«Пожежу вдалося загасити, дуже допоміг дощ. Вогнеборцям, які 10 діб боролися з пожежею, треба сказати велике дякую», — наголосив Фірсов.

Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив президенту Володимиру Зеленському, що потрібно ще кілька днів, щоб загасити тління, яке залишилося після пожежі в зоні відчуження та навколо неї. На запитання Зеленського, коли саме зупиниться горіння, Чечоткін відповів, що пожежі вже немає.

«Загалом учора [13 квітня] пожежна авіація здійснила 227 вильотів, було використано 500 тонн води. Радіаційний фон у зоні відчуження зберігається в нормі й не підвищується», — повідомив Чечоткін.

Одночасно з гасінням пожежі ДСНС не допустила перекидання вогню на військові склади боєприпасів, об’єкти «Укриття», «Вектор», розподільчу електростанцію ЧАЕС та сховище з радіоактивними відходами.

У Нацполіції повідомили, що напередодні поблизу двох осередків пожежі затримали паліїв, проводяться слідчі дії. Одного з них підозрюють у підпалі близько семи гектарів сухостою.

Станом на 10:00 14 квітня у Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що в Чорнобильській зоні відкритого вогню немає. Спостерігається тільки незначне тління лісової підстилки окремими осередками.

Всього до гасіння пожеж у Чорнобильській зоні залучили пів тисячі рятувальників та 110 одиниць техніки.