У Харківській області розбився військовий транспортний літак, загинули 25 людей. Головне про авіакатастрофу

Автори:
Олексій Ярмоленко, Ангеліна Шеремет
Дата:
У Харківській області розбився військовий транспортний літак, загинули 25 людей. Головне про авіакатастрофу

Увечері 25 вересня близько 20:50 неподалік міста Чугуїв у Харківській області розбився військовий транспортний літак Ан-26. На борту було 27 осіб, більшість з них — курсанти Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. Літак здійснював навчальний політ і розбився приблизно за два кілометри від аеродрому. Внаслідок авіакатастрофи загинули 25 осіб.

Літак розбився під час заходу на посадку. Рятувальники продовжують розбирати уламки літака. За попередніми даними, у літаку було 27 людей. Наразі відомо, що загинули 25 з них.

«Бабель»

Як повідомляють у МВС, на борту перебували військові льотчики та курсанти Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. О 21:55 рятувальники загасили пожежу.

Упав військовий літак за два кілометри від військового аеродрому. За попередніми даними, курсанти проходили навчання, а сам літак належить до військової частини А4104.

Президент України Володимир Зеленський уже висловив свої співчуття і повідомив, що екстрено вилетить до Харкова.

«Терміново створюємо урядову комісію для розслідування всіх обставин і причин трагедії. Відповідне доручення дав премʼєр-міністру. На місці вже працює пошукова команда», — заявив він.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль розповів, що до комісії увійдуть головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Андрій Таран, голова ДСНС Микола Чечоткін, голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер та інші. Очолюватиме комісію віцепремʼєр із промисловості Олег Уруський.

О 23:46 рятувальники зазначили, що на борту перебували 27 осіб, а не 28, як повідомляли спочатку.

Офіс генпрокурора уточнив, що в авіакатастрофі загинули 25 людей. Окрім цього, прокуратура відкрила провадження щодо порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

У звʼязку з авіакатастрофою 26 вересня оголосили у Харківській області Днем жалоби.

«Бабелю» у харківської лікарні невідкладної допомоги повідомили, що одного з постраждалих наразі оперують — він у вкрай важкому стані з опіками 90% тіла. Другого пораненого відвезли до Харківського військового госпіталю. За інформацією директора центру невідкладної допомоги Віктора Забашти, у нього стан середньої тяжкості.