Максим Кривош захопив у Луцьку автобус із заручниками. Через 12 годин Зеленський виконав одну з його вимог, потім усіх звільнили. Ось що відомо про терориста

Автор:
Олексій Ярмоленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Вранці у вівторок, 21 липня, 44-річний житель міста Дубно Рівненської області Максим Кривош захопив автобус із заручниками. Чоловік, який також називав себе Максим Плохой, на своїх сторінках в соціальних мережах розмістив свої вимоги і погрожував підірвати автобус. Президент мав закликати дивитися фільм «Земляне», а топчиновники — написати, що вони «терористи в законі». Заручники перебували в автобусі понад десять годин, за цей час терорист кілька разів стріляв через вікна, зокрема, намагаючись влучити у дрон правоохоронців, а також кидав вибухові пакети і гранату, яка не здетонувала. О 21:00 президент Володимир Зеленський виконав вимогу терориста і Кривош звільнив трьох заручників. За 40 хвилин правоохоронці почали штурм автобуса, затримали терориста і вивели всіх заручників неушкодженими. «Бабель» розповідає, хто такий Максим Кривош та що відбувалося протягом дня в центрі Луцька.

Близько девʼятої ранку Максим Кривош сів в автобус, який прямував за маршрутом Берестечко — Краснилівка. На записах камер зовнішнього спостереження, які опублікували ЗМІ, ​​видно, що у нього з собою були сумка і рюкзак.

О 9:25, як згодом повідомило МВС, Кривош зателефонував у поліцію і повідомив, що захопив автобус і взяв заручників. Він також сказав, що озброєний, а автобус — замінований. Автобус зупинився у центрі Луцька, неподалік пам’ятника Лесі Українці. Поліція одразу ж оточила периметр та перекрила дороги, через що у місті утворилися масштабні затори. Протягом дня поліцейські поступово розширювали оточення.

ЗМІ знайшли сторінки терориста у соціальних мережах, він заявив, що «невдоволений системою». Максим вітав усіх із «Днем антисистеми» та висунув низку вимог до українських топчиновників — міністрів, прем’єра, голови Верховної Ради, очільників судів та церков, а також олігархів. Усі вони мали написати на своїй сторінках у соцмережах, що вони — «терористи в законі». А президент Володимир Зеленський мав записати відео із закликом дивитися фільм «Земляни» 2005 року. Максим запевняв, що має багато зброї та вибухівки і що вибухові пристрої є не лише в автобусі, але й в інших людних місцях. Через деякий час його акаунти із Twitter та YouТube були видалені.

Насправді, «Максим Плохой» ― це 44-річний житель міста Дубно Максим Кривош, народився ж він у Росії. Заступник очільника МВС Антон Геращенко розповів, що Кривош був двічі судимий і загалом відбув 10 років ув’язнення. Судили його у 1994 році за розбій, шахрайство та незаконне зберігання зброї, а в 2005 році — за бандитизм, шахрайство та вимагання.

У своїх акаунтах в соцмережах Кривош розповідає про власну книгу «Філософія злочинця». У цій книзі він пояснює, що свого часу навчався в семінарії, але розчарувався в церкві. Переважна більшість його розповідей стосується часу, проведеного у в’язниці. Також поширювалась інформація, що він начебто лікувався у психлікарні, але міністр Аваков на брифінгу заявив, що терорист спростував це.

У Максима є дружина й син, мати й батько були педагогами, а молодший брат начебто має групу інвалідності. За даними ЗМІ, матір Максима загинула в ДТП у 2013 році, а батько був доволі відомим радянським вченим і навіть мав патенти на різні винаходи, зокрема, на «пневматичний висівний апарат». У Кривоша також є дружина та 15-річний син. Журналістам вдалося поспілкуватися із підлітком, який розповів, що мав «більш-менш» нормальні стосунки зі своїм батьком. Він також зазначив, що не очікував від батька такого вчинку. Водночас дружина Кривоша поїхала до Луцька, однак терорист відмовився з нею говорити.

Протягом усього дня Кривош не випускав заручників, інколи стріляв, намагаючись збити безпілотник правоохоронців, а також викидав вибухові пакети. Одного разу він навіть викинув гранату з вікна, але вона не здетонувала. Терорист часто зв’язувався із журналістами або просив зробити це своїх заручників. Усі вони закликали виконати вимоги Кривоша — і він «одразу відпустить» заручників.

Лише близько 19:00 Кривош дозволив передати заручникам воду. Ящик із нею в автобус приніс перший заступник голови Нацполіції Євген Коваль. Через кілька хвилин він спробував домовитися із терористом відпустити людей, але Кривош вистрелив над його головою. О 21:00 Зеленський виконав вимогу терориста і опублікував відео із закликом дивитися фільм. Буквально в цей же час міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Кривош відпустив трьох людей.

Близько 21:40 до автобуса різко під’їхав БТР із спецпризначенцями і пролунав вибух. Після цього Кривоша оперативно затримали і всіх заручників звільнили. За даними СБУ, постраждалих серед них немає.