WP: Трамп зустрічає імпічмент в ізоляції. Коло його друзів зменшилось, і він атакує навіть свого адвоката Джуліані

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
WP: Трамп зустрічає імпічмент в ізоляції. Коло його друзів зменшилось, і він атакує навіть свого адвоката Джуліані

Скриншот / CNN

Коло друзів президента США Дональда Трампа на тлі проголошення імпічменту Палатою представників різко звузилося, офіси Білого дому порожніють, а сам він кидається на тих, хто залишився з ним. Зокрема, чинний глава держави гнівається на свого давнього партнера та особистого адвоката Рудольфа Джуліані, якого позбавив виплат.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланнями на джерела.

Трамп наказав своїм помічникам не сплачувати судові витрати Джуліані та зажадав від нього самостійно оплачувати поїздки для оскарження результатів виборів у ключових штатах. Чиновники, знайомі з ситуацію, зазначають, що президент занепокоєний деякими діями свого адвоката та незадоволений його вимогою платити по $20 тис. на день.

Наразі Трамп засмучений тим, що після штурму Капітолія та оголошення імпічменту його не підтримує жоден з чиновників Білого дому — навіть власний зять Джаред Кушнер. Через це президент «дуже напружений», як повідомив один із старших посадовців його адміністрації.

Також після заворушень у Вашингтоні із Трампом порвав один з небагатьох його довірених — сенатор Ліндсі Грем. На його переконання, президент досі вважає, що вибори сфальсифіковані, але ніщо не може змінити їх результату.

Трамп не вірить, що його можуть усунути з посади до завершення повноважень 20 січня, проте лідер республіканської більшості в Сенаті фактично гарантував цей результат тим, що виніс судовий розгляд імпічменту до інавгурації наступного президента Джо Байдена. Таким чином президент все ж має шанси втратити повноваження до завершення каденції.

За словами джерела, дочка Трампа, його зять, віцепрезидент та інші чиновники Білого дому фактично змусили главу держави записати відеозвернення із засудженням заворушень у Вашингтоні та закликом не допустити насильство та вандалізм. Вони переконували, що це допоможе заручитися підтримкою більшої кількості республіканців Конгресу.

«Насильству та вандалізму абсолютно не місце в нашій країні та не місце в нашому русі», — сказав він у зверненні від 13 січня.

Тим не менше ізоляцію Трампа це ніяк не порушило — Білий дім не обороняв президента, коли в Палаті представників обговорювали його спроможність керувати країною та проголосували за імпічмент. Його помічники та радники не виступали на телебаченні й не намагалися завадити голосуванню — це пов’язують із тим, що ніхто не хоче захищати підбурювання до заколоту.