Трамп і його послідовники переїхали до Telegram. Додаток швидко став одним з найбільш популярних у США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Videvo

Послідовники Дональда Трампа в інтернеті після серії гучних банів у соцмережах Twitter і Facebook, а також фактичне блокування додатку Parler, де вони почувалися комфортно, переїхали до платформи Telegram. Шифрований месенджер, що дає можливість створювати закриті чати, канали та публікації, наразі блокує лише за поширення порнографії, продаж наркотичних речовин і тероризм.

Про це повідомляє The Telegraph.

Після бану президента США в Twitter, яка вирішила назавжди лишити його можливості писати в соцмережі, і видалення з App Store та Google Play популярної серед правих радикалів платформи Parler, Telegram став другим за кількістю завантажень додатком у США.

З 6 січня, коли прибічники Трампа штурмували Капітолій у Вашингтоні, Telegram завантажили понад півмільйона американських користувачів. До блокування Parler, користувачі цієї платформи переконували інших переїжджати до шифрованого месенджера.

Нині в Telegram активізувалися Трамп і найближче коло його союзників. Також месенджер, розроблений для обходу цензури та кіберслідкування в Росії та Ірані зібрав десятки тисячів послідовників президента.

Кількість нових користувачів Telegram у США відтепер зростає втричі швидше — також цьому посприяли зміни в політиці схожого месенджера WhatsApp, що належить Facebook.

Професорка Мерілендського університету Джен Голдбек, яка досліджує інформаційні технологі, вважає, що Telegram може стати домом для послідовників Трампа на довгий час, оскільки малоймовірно, що його вдасться заблокувати. «Якби його використовували лише групи альт-райтів, це могло б дати Apple чи Google певний контроль, проте це звичайний додаток для переписки, який люди використовують для цілком законних потреб», — сказала вона.

На переконання Голдбек, Telegram — надійний та простий у використанні додаток, який може стати більш привабливим за популярні праворадикальні платформи Gab, 4chan та TheDonald.win.

«Це дивні платформи, призначені лише для пересічних послідовників MAGA, вони не виглядають як звичайні соціальні мережі, їх може бути важко зрозуміти. Якщо ви не палкий прихильник, ви хочете знайти місце, яке виглядає простим для використання, стабільним і не ризиковим», — додала професорка.

Засновник і керівник Telegram Павло Дуров наразі не коментує переїзд великої кількості прибічників президента США до його платформи. Водночас, він повідомив, що тільки за останні 72 години до соцмережі приєдналися 25 мільйонів нових користувачів.