NYT: Трамп обговорював можливість помилувати самого себе

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
NYT: Трамп обговорював можливість помилувати самого себе

Alex Wong / Getty Images

Президент США Дональд Трамп розглядає можливість помилувати самого себе до завершення президентського терміну. Про це на тлі кризи через штурм Конгресу прихильниками глави Білого дому повідомила одна з найвпливовіших американських газет The New York Times з посиланням на два джерела. Водночас видання називає можливе помилування Трампом самого себе «найекстраординарнішим і безпрецедентним випадком використання президентської влади в історії Америки».

The New York Times повідомляє, що вперше цю тему глава Білого дому порушив у розмові з помічниками в листопаді, одразу після виборів, які він програв демократу Джо Байдену. Потім він кілька разів повертався до цього питання. Трамп нібито уточнював у помічників, якими можуть бути наслідки такого кроку та які юридичні перспективи матиме справа, якщо хто-небудь захоче оскаржити таке помилування в суді.

Як пише The New York Times, така поведінка Трампа свідчить про те, що він серйозно готувався помилувати себе. Видання підкреслює, що наразі невідомо, чи порушував він це питання після штурму Конгресу його прихильниками.

Раніше жоден президент в історії США не оголошував про помилування самого себе. Тому, як пише The New York Times, юристи не можуть дати однозначної відповіді про те, чи визнають суди таке рішення законним, якщо глава Білого дому зважиться на такий крок. «Вони всі сходяться на думці, що таке помилування створить небезпечний прецедент, оскільки президенти в односторонньому порядку зможуть заявити, що вони вищі за закон, і уникнути відповідальності за будь-які злочини, вчинені ними під час виконання службових обовʼязків», — пише видання.

The New York Times також зазначає, що Трамп з оточенням обговорював можливість помилувати членів своєї сімʼї, найближчих соратників, а також радників і співробітників адміністрації. Трамп боїться, що після приходу до влади президента Байдена його адміністрація може розпочати кримінальне розслідування стосовно них.

За даними The New York Times, йдеться про:

  • синів президента Дональда Трампа — молодшого й Еріка Трампа;
  • дочку Іванку Трамп та її чоловіка Джареда Кушнера, який обіймає посаду старшого радника Білого дому;
  • персонального адвоката Трампа Рудольфа Джуліані.

Відсутність у цьому списку імені дружини глави Білого дому Меланії Трамп вже стало приводом для жартів (наприклад, у випуску шоу Стівена Колберта).

Видання уточнює, що президентське помилування діє тільки на федеральному рівні, але воно не захищає від кримінального переслідування на рівні штату.