Після штурму Конгресу Республіканська партія та бізнес-еліта США хочуть достроково усунути Трампа від влади

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Після штурму Конгресу Республіканська партія та бізнес-еліта США хочуть достроково усунути Трампа від влади

Alex Edelman / Bloomberg via Getty Images

До кінця президентських повноважень Дональда Трампа залишилося менше двох тижнів, проте після вчорашніх подій у Вашингтоні в лавах Республіканської партії почали обговорювати можливість дострокової відставки глави держави. 6 січня чинний президент заохотив тисячі своїх прихильників до захоплення будівлі Конгресу, де затверджували перемогу Джо Байдена, а після кількох годин насильства закликав до миру.

Як повідомляє Axios із посиланням на власні джерела, варіанти усунення Трампа включають догану, імпічмент і 25-ту поправку до Конституції США, згідно з якою повноваження глави держави виконує віцепрезидент. Таким чином, президентом до інавгурації Джо Байдена може стати Майк Пенс.

Віцепрезидента довгий час вважали вірним союзником Трампа, проте вчора, під час бунту прихильників глави держави, Пенс фактично виступив проти свого шефа. У Twitter він присоромив людей, які захопили будівлю Конгресу, і змінив заставку свого облікового запису — тепер на ній фото обраного президента Джо Байдена та майбутнього віцепрезидента Камали Гарріс.

Розмови про дострокове усунення Трампа лунають з боку чиновників Білого дому, апарату Республіканської партії, її лобістів та політичних консультантів, які до вчорашніх подій палко підтримували президента. Також про апеляцію до 25-ї поправки чутно від старших чиновників Державного департаменту.

Як повідомляє CNN, Національна асоціація виробників, найвпливовіша бізнес-група в США, закликала віцепрезидента Пенса відсторонити від обов’язків главу держави. Заява з боку переважно республіканського лобістського об’єднання знаменує фактичний розкол між президентом Трампом та американським великим бізнесом.

Республіканці розлючені діями Трампа, їх розцінюють як наступ на демократію в Америці, ганьбу своєї партії та вторгнення у «святі» кабінети на Пенсильванія-авеню — вулиці, що сполучає Білий дім і Конгрес. Колишні союзники президента побоюються, що в найближчі 13 днів у США може бути ще більше хаосу.

Зазначається, що найбільше дії Трампа розлютили тих республіканців, які протистояли визнанню Байдена обраним президентом і фактично допомогли своєму лідеру довести політичну ситуацію до нинішнього стану.

За даними джерел Axios, Трамп наразі уникає своїх консультантів та інших довірених осіб, не слухає їхніх порад і гнівається на віцепрезидента, оскільки той відмовився брати участь у підриві результатів виборів.

«Майку Пенсу не вистачило мужності зробити те, що необхідно для захисту нашої країни та Конституції, дати Штатам шанс засвідчити виправлений набір фактів, а не тих шахрайських або неточних, які вони просили засвідчити. США вимагають правди!» — заявив Трамп у дописі в Twitter, який наразі видалили разом із кількома іншими.

Як повідомляє Bloomberg, президент відсторонив голову адміністрації Пенса — за даними RealClearPolitics, через його поради віцепрезиденту. Наразі Марка Шорта не впускають до Білого дому. Крім того, після подій у Вашингтоні кілька радників президента вирішили подати у відставку. Зокрема, покинув Білий дім заступник радника президента з питань національної безпеки Метт Поттінгер.

Зазначається, що догана президенту не принесе потрібних результатів, а для імпічменту недостатньо часу. Залишається варіант активації 25-ї поправки, яка вимагає одностайного рішення віцепрезидента й більшості адміністрації Білого дому — з останнім можуть виникнути проблеми через лояльність чиновників.

Наразі ніхто з визнаних лідерів Республіканської партії у Конгресі не озвучує ідеї про усунення Трампа офіційно, тому не можна однозначно стверджувати, чи займаються вони підготовкою до відповідального рішення, або ж це просто випуск пари на тлі удару по демократичних інституціях США.

  • 6 січня, після захоплення прихильниками Дональда Трампа будівлі Конгресу під час затвердження конгресменами обрання Джо Байдена президентом, до Вашингтону направили Національну гвардію США. За декілька годин будівлю Капітолія зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Під час сутичок загинули чотири людини. Обраний президент Джо Байден назвав ці події заколотом.
  • 7 січня Конгрес завершив процедуру підрахунку голосів колегії виборщиків і затвердив перемогу Джо Байдена на виборах президента США. Дональд Трамп, хоч і не погоджується з результатом, але все ж обіцяє мирно передати владу.