Штурм Капітолія США: прихильники Трампа розходяться — Байден назвав подію заколотом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Обраний президент США Джо Байден відреагував на масові протести прихильників Дональда Трампа і штурм Капітолія. Він заявив, що сталася атака на демократичну систему США, і закликав Трампа звернутися до своїх прихильників, щоб вони припинили заворушення.

Про це повідомляє CNN.

Байден назвав те, що відбувається в центрі Вашингтону, заколотом, а не протестом. Таку ж думку висловили майже всі конгресмени-демократи та деякі республіканці.

Байден додав, що під час свого президентства він буде зобовʼязаний зробити акцент на відновленні демократії та зменшенні впливу чвар.

Трамп теж виступив зі зверненням і закликав своїх прихильників піти з Капітолія та припинити бунт. При цьому він продовжував повторювати фразу про «вкрадені демократами вибори».

Поліція Капітолія та бійці ФБР, які прибули на місце події, звільнили більшу частину будівлі від демонстрантів. Однак, за даними CNN, деякі протестувальники не збираються йти та планують захоплення вночі. Багато протестувальників все ж розходяться через введену комендантську годину.

Найближчим часом охорону Капітолія посилять бійці Нацгвардії. Загалом туди доправили 1 100 осіб.

За останніми даними, під час заворушень постраждав принаймні один поліцейський. Два демонстранти отримали кульові поранення (жінка перебуває у критичному стані).

Поліція затримала понад 20 осіб і знешкодила два вибухові пристрої — один знайшли в офісі Республіканського національного комітету, інший в комплексі Капітолія.

  • Сьогодні, 6 січня, у США проходить засідання Конгресу із затвердження результатів виборів президента. Під стінами Капітолія прихильники Дональда Трампа влаштували триденну акцію протесту. Виступаючи перед ними, Трамп заявив, що не визнає свою поразку на виборах, після чого його прихильники увірвалися до Капітолія. Мер Вашингтона ввела в місті комендантську годину.
  • Конгрес США встиг підтвердити тільки 12 з 538 голосів виборщиків, перш ніж біля Капітолія спалахнули протести. Штурм перервав верифікацію голосів. Конгресмени підтверджують голоси в алфавітному порядку і на момент штурму встигли затвердити голоси тільки двох штатів — Алабами (9 голосів) й Аляски (3 голоси). Наразі невідомо, коли конгресмени зможуть знову зібратися, щоб продовжити роботу.