Поліція Капітолія США підстрелила прихильників Трампа — президент закликає до спокою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Поліція Капітолія США, куди увірвалися прихильники президента Дональда Трампа, підстрелила двох демонстрантів і затримала ще кількох.

Як повідомляє CNN, кілька кульових поранень у груди отримав чоловік. Також повідомляють про поранену жінку. Обох постраждалих шпиталізували.

Усіх конгресменів, які проводили засідання для підрахунку голосів виборщиків, щоб остаточно затвердити результати президентських виборів 2020 року, екстрено евакуювали.

Сам Дональд Трамп закликав прихильників до порядку і просить їх не атакувати поліцейських. «Я прошу всіх у Капітолії США зберігати мир. Ніякого насильства», — написав він у Twitter.

Конгресмени в соцмережах звинувачують Трампа у спробі держперевороту, а генеральний прокурор округу Колумбія закликає його негайно вивести своїх прихильників із будівлі. Він пригрозив Трампу відповідальністю, оскільки той не закликав своїх людей піти.

Спецпризначенці поліції тим часом очистили частину будівлі від демонстрантів, але деякі з них продовжують заворушення та бʼють вікна. Навколо Капітолія перебувають близько 10 тисяч людей.

Спікер палати представників США Ненсі Пелосі, яку евакуювали з будівлі, закликала негайно ввести для охорони військових. Залишаючи будівлю, вона забула вимкнути свій компʼютер з екстреним оповіщенням, чим дала привід для мемів у соцмережах.

Трамп вже розпорядився відправити 1 100 бійців Нацгвардії для захисту порядку. ЗМІ повідомляють, що постраждав принаймні один поліцейській.

Подібне сталося й в Канзасі — прихильники Трампа увійшли до місцевого капітолію, але без значних зіткнень.

  • Сьогодні, 6 січня, у США проходить засідання Конгресу із затвердження результатів виборів президента. Під стінами Капітолія прихильники Дональда Трампа влаштували триденну акцію протесту. Виступаючи перед ними, Трамп заявив, що не визнає свою поразку на виборах, після чого його прихильники увірвалися до Капітолія. Мер Вашингтона ввела у місті комендантську годину.