Трамп заявив, що ніколи не визнає свою поразку на виборах. Його прихильники увірвалися до Капітолія

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конгрес США проводить підрахунок голосів виборщиків, щоб остаточно затвердити результати президентських виборів 2020 року, на яких переміг демократ Джо Байден. Чинний лідер США Дональд Трамп сподівається зірвати процедуру та заявив на мітингу своїх прихильників у Вашингтоні, що ніколи не визнає свою поразку.

Трамп учергове заявив, що не дасть вкрасти вибори, і звинуватив демократів у використанні пандемії для порушення законів, щоб здобути перемогу. Він заявив, що демократи та їхні прихильники змогли через пошту «вкинути багато бюлетенів». Також він пообіцяв надати докази своєї перемоги.

Як пише CNN, у Конгресі тим часом деякі з республіканців в обох палатах заперечили підрахунку голосів. За даними журналістів, Трамп схиляв віцепрезидента Майкла Пенса відхилити підрахунок голосів, але Пенс вирішив цього не робити.

При цьому він зазначив, що засідання Конгресу може затягнутися на багато годин.

Паралельно із засіданням у центрі Вашингтона біля Капітолія відбувається багатотисячний мітинг прихильників Трампа. За оцінками місцевих журналістів, на ньому зібралися понад 100 тисяч осіб з усієї країни.

Деякі протестувальники вступили в сутички з поліцією і змогли прорвати металеві огорожі навколо Капітолія. Поліція застосувала газ і кийки, поки відомо про пʼять постраждалих. Дехто зміг зайти до будівлі.

На тлі протестів і заворушень поліції довелося евакуювати людей з двох будівель на території Капітолія після повідомлень про підозрілі пакети.

Зараз Капітолій заблоковано, а засідання конгресменів зупинено. Поліція евакуювала віцепрезидента, мер Вашингтону оголосила комендантську годину від 18:00 (01:00 за київським часом). Поліція Капітолія звернулася по допомогу до правоохоронних органів, зокрема до федеральної влади.