Трамп запропонував своїм радникам ввести воєнний стан, щоб змінити результати виборів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп запропонував своїм радникам ввести воєнний стан, щоб змінити результати виборів

Jackie Ramirez / Pixabay

Президент США Дональд Трамп, який з великим відривом програв вибори демократу Джо Байдену та не визнає свої поразки, запропонував своїм радникам ідею ввести в перемінчастих штатах, де виграв його опонент, воєнний стан. Більшість союзників чинного президента відкинули цю ідею.

Про це повідомляє Forbes.

Ідею про введення воєнного стану висунув його колишній радник Майкл Флінн, якого засудили за брехливі свідчення для ФБР. Флінн сказав, що президент може розгорнути збройні сили у перемінчастих штатах, де виграв Байден.

Трамп програв Байдену як у народному голосуванні, так і в голосуванні колегії виборщиків, які підтвердили перемогу демократа на фінальному голосуванні 14 грудня.

Від того моменту як більшість оглядачів заявили про впевнену перемогу колишнього віцепрезидента, Трамп почав поширювати конспірологічні теорії щодо масових фальсифікацій. На його переконання, вибори в перемінчастих штатах були «вкрадені».

Ідею про застосування військової сили, щоб залишитися при владі, Трамп запропонував своїм радникам на зустрічі в Білому домі в суботу.

«У перемінчастих штатах, якби він хотів, він міг би використати військові можливості і він міг би відправити їх у ці штати й фактично переграти вибори в кожному з цих штатів», — говорив Флінн в ефірі конспірологічного телеканалу One America News у четвер.

Справа проти Флінна розтягнулася на кілька років. Колишній радник президента визнав свою провину в брехні ФБР щодо своїх зв’язків з послом Росії Сергієм Кисляком, але вже з початку цього року він заявив, що став жертвою спецслужб і спробував відкликати своє зізнання. Врешті наприкінці листопада Трамп видав указ про його помилування.

Ідеї Фління не сподобалися радникам президента — навіть найбільш лояльні прибічники були засмучені його поведінкою. Один з радників розповів, що Трамп «весь час спілкується з шаленими конспірологами, які відкрито заявляють, що оголошення воєнного стану не є великою проблемою».

Крім цього Трамп вирішив призначити свою Адвокатку Сідні Павелл, на чию думку вибори були сфальсифіковані комуністами, спеціальним радником з розслідування порушень під час голосування.

Наприкінці листопада Павелл публічно заявляла, що на фальсифікацію виборів президента вплинули «гроші комуністів з Венесуели, Куби та, ймовірно, Китаю», а система електронного голосування Dominion та інші дотичні технології були «створені у Венесуелі за вказівкою Уго Чавеса».