WP: Іванка Трамп збирається йти в політику й стати республіканською зіркою

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
WP: Іванка Трамп збирається йти в політику й стати республіканською зіркою

Michael Vadon / Flickr

Дочка чинного президента США Дональда Трампа, яка разом із чоловіком нині працює радницею в Білому домі, збирається продовжувати свою кар’єру та стати зіркою республіканської політики. Раніше Іванка Трамп займалась модельним та модним бізнесом і продавала прикраси, взуття та інші аксесуари, а також представляла компанію свого батька Trump Organization.

Про політичні амбіції 39-річної радниці президента розповіли виданню The Washington Post джерела з її оточення.

За словами друзів, колег та соратників Іванки Трамп, після відставки з посади в Білому домі вона намагатиметься збільшити свій політичний капітал — це може бути як балотування на виборні посади, так і збільшення ваги в колах Республіканської партії, де її батько досі має величезний вплив.

Колишня креативна директорка нині неіснуючого бренду Іванки розповіла, що та повністю ідентична до свого батька, і краще тримати її якомога далі від політичної сфери.

«Я думаю, що вона б хотіла стати першою жінкою на посаді президента. Я не думаю, що вона колись по справжньому цікавилася модою, радше робила все, щоб отримати якомога більше влади в будь-який спосіб», — розповіла Маріса Красбергер про свій дворічний досвід роботи з Іванкою.

Дочка президента зазвичай ухиляється від питань щодо своїх політичних амбіцій, але за майже чотири роки в Білому домі вона перетворилася з лібералки, яку розглядали як стримуючий фактор для Трампа, у жорстку консерваторку та противницю абортів.

Інтерв’ю в десятках видань змальовує Іванку як людину, зацікавлену у використанні свого положення в Білому домі так само, як і її батько. Колишні співробітники адміністрації президента розповіли, що Іванка вражає багатьох людей, і вони готові прийняти її в політиці «з розкритими обіймами».

Проте пресслужба Білого дому відмовила в інтерв’ю з Іванкою, оскільки вона «продовжує зосереджуватися на роботі для блага американських робітників та їхніх родин», в той час як «медіа зацікавлені лише у висвітленні банальних тем і увічненні неробських пліток».

Gage Skidmore / Flickr

Прихильники Трампів готові до приходу у велику політику нового покоління цієї родини. Хоч чинний президент висловив готовність балотуватися в 2024 році, Іванка та її брат Дональд-молодший, популярний на цьогорічних передвиборчих мітингах, можуть зайняти його місце.

Зокрема в опитуванні серед республіканців щодо кандидатів на наступні вибори Іванка зайняла шосте місце, одразу за віцепрезидентом Майком Пенсом, своїм братом та трьома іншими відомими представниками партії.

Ймовірні перешкоди для карʼєри

Днями стало відомо, що Трамп обговорює з радниками помилування для своїх дітей, зятя та особистого адвоката Рудольфа Джуліані, хоча наразі невідомо, чи фігурують вони у якихось розслідуваннях. Якщо проти Іванки висунуть підозру, це зможе створити серйозну перешкоду в її політичній кар’єрі.

На переконання колишнього адвоката президента Майкла Коена, якого засудили за порушення виборчого законодавства та неправдиві свідчення Конгресу, біографія Іванки містить багато бруду, який вона намагається не пустити в ЗМІ.

Соратники Іванки вважають, що вона закладає міцну основу для політичного майбутнього в республіканській політиці, а чутки про її балотування — «яскравий комплімент». Також вони вважають, що Іванка вірогідно конкуруватиме зі своїм братом Дональдом-молодшим, який має більш міцні зв’язки в партії.

Також вважають, що Іванка може стати ідеальною провідницею «консервативних жінок», оскільки на посаді в Білому домі пролобіювала кілька рішень про кредити на дітей, економічні можливості для жіноцтва та оплачувані сімейні відпустки.

У книзі колишньої подруги дружини президента Вінстон Волкофф «Меланія і я» описуються спроби Іванки Трамп взяти на себе повноваження першої леді, поки її мачуха Меланія Трамп не переїхала до Білого дому.

«Іванка кинулася заповнювати порожнечу як «виконуюча обов’язки» першої леді постійними публікаціями в соцмережах та прес-релізами про свою причетність до жіночих питань, лобіюючи в татка проблематику кліматичних змін (на жаль, безуспішно), і відвідуючи кожну зустріч, на яку вона могла прослизнути», — пише Волкофф.