Politico: Кар’єра Трампа завершиться після складання президентських повноважень, і до великої політики він більше не повернеться

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Politico: Кар’єра Трампа завершиться після складання президентських повноважень, і до великої політики він більше не повернеться

TheDigitalArtist / Pixabay

Дональд Трамп програв вибори, але не поспішає визнавати свою поразку й поширює конспірологічні теорії, за якими демократи сфальсифікували голоси на користь його опонента Джо Байдена. Президент планує балотуватися в 2024 році, проте імовірніше, що до великої політики він не повернеться вже ніколи.

Про це розповідає Politico.

Виділяють три головні причини, з яких Трамп після 20 січня, коли його в Білому домі замінить Байден, не матиме такого впливу та популярності, як за років влади.

По-перше, вся унікальність президента-мільярдера полягає в тому, що він став єдиним із когорти схожих політиків, хто досяг президентської посади. Інші скандальні діячі, як-от Джозеф Маккарті та інші, швидко втрачали вплив і популярність та опинялися на задвірках політики.

Як і Трамп, політики такого штибу ставали популярними, спрямовуючи громадське невдоволення проти еліт, і змушували систему боятися, проте ці успіхи ніколи не були тривалими. Культ особистості для Америки — поширене явище, але в усіх випадках він швидко згасав, і немає жодної причини вважати, що з Трампом буде інакше.

По-друге, Трамп не має хороших позицій для утримання громадської уваги — зокрема, він майже цілком полишив будь-які спроби дбати про щось, окрім власних проблем, і не дає американцям жодних великих ідей, які б покращили суспільне життя.

Мільярдер напередодні своєї першої президентської кампанії зміг сконцентрувати суспільну злість, цькування та конспірологію на явищах, про які республіканський істеблішмент зазвичай не дбає — на торгівлі, імміграції, глобалізації та процесі національного занепаду.

Проте сьогодні ніхто з читачів дописів Трампа у Twitter не вірить, що громадські проблеми цікавлять його більше, ніж власні — і це не найкращий рецепт для завоювання політичної влади.

По-третє, Трамп не змінюється та використовує одні й ті самі інструменти протягом тривалого часу: коли справи йдуть добре, він намагається подвоїти результат, а коли все погано — він робить те ж саме.

Видання зазначає, що пандемія коронавірусу стала для Трампа критичним моментом, який вимагав термінової зміни його улюбленої стратегії закидів та звинувачень. Він таку можливість упустив, хоча міг отримати з неї істотний політичний зиск.

«Трамп не змінився, оскільки не усвідомлював такої потреби і не міг уявити, як це зробити. Це поєднання хибних суджень та збідненої уяви навряд чи підігріває оптимізм щодо його здатності утримувати владу в нових обставинах, які чекають на нього, коли він піде з Білого дому», — пише Politico.

Зазначають, що серед республіканців удосталь амбітних політиків, які б хотіли відновити свій контроль над партією та спробувати себе на прийдешніх президентських праймеріз. Для цього їм не доведеться змагатися з Трампом — достатньо буде просто обійти його в плані яскравих особистостей і програм, щоб 74-річний мільярдер виглядав на їхньому фоні, наче артефакт з минулої епохи.

Попри свою широку аудиторію в Twitter і плани заснувати власне медіа, порядок денний Трампа до сих пір складається з бездоказової конспірології та претензій на вкрадену в нього перемогу, що спростовує його власний генпрокурор і чиновники Міністерства юстиції. І це не найкращий спосіб повернути владу, підсумовує Politico.