Трамп виступив з «найважливішою промовою у своєму житті» — про змови і крадіжку виборів. Відео переглянули майже 3 мільйони разів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп виступив з «найважливішою промовою у своєму житті» — про змови і крадіжку виборів. Відео переглянули майже 3 мільйони разів

Donald J. Trump / Facebook

Чинний президент США Дональд Трамп випустив 46-хвилинне відео, у якому повторив свої твердження останнього місяця — про масові фальсифікації та статистичну неможливість виграшу Джо Байдена. Він назвав цей виступ «найважливішою промовою у своєму житті».

Відео опублікували того ж дня, коли Міністерство юстиції та генпрокурор заявили про відсутність суттєвих порушень на виборах, повідомляє The New York Times.

Президент знову відмовився визнавати поразку — майже через місяць після виборів він повторив численні неправдиві твердження про фальсифікації та знов звинуватив демократів у змові заради «крадіжки» президентства.

Двохвилинну версію виступу Трампа у Twitter позначили як «суперечливу». Повну версію на Facebook доповнили приміткою про те, що як персональне, так і голосування поштою має «довгу історію надійності», а фальсифікації на виборах трапляються «надзвичайно рідко».

Скорочена версія промови президента за пів доби зібрала чверть мільйона вподобань і 100 тисяч поширень. Відео переглянули майже 3 мільйони разів.

Виступ Трампа фактично складається з добірки його суперечливих дописів у Twitter за останній місяць. Його записали ще тиждень тому і виклали в мережу після заяви генпрокурора Вільяма Барра про те, що фальсифікацій у масштабі, який може змінити результат виборів, не виявлено.

Також публікації виступу передувала низка дорікань Трампу від членів його власної партії, багато з яких відвернулися від нього після відмови визнавати свою поразку.

Найбільшим ударом стала позиція голови республіканської більшості в Сенаті Мітча Макконнелла, який підозріло мовчав протягом останніх тижнів, аж поки не заявив про прихід до влади нової адміністрації, що можна розцінити як натяк на те, що час Трампа в Білому домі закінчився.

У кінці відео Трамп назвав себе захисником американської виборчої системи і зазначив, що найбільшим його досягненням буде захист її чесності. Трамп залишився без могутніх спільників у великій політиці, а його адвокати програли за позовами про фальсифікації в низці штатів. Проте президента досі підтримують його виборці, для яких, очевидно, він і робить подібні виступи.