WP: Інавгурація Байдена буде першою в своєму роді через коронавірусні обмеження і бойкот з боку Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
WP: Інавгурація Байдена буде першою в своєму роді через коронавірусні обмеження і бойкот з боку Трампа

MikaylaCMaki / Twitter

Інавгурація обраного президента Джо Байдена може бути безпрецедентно несхожою на всі попередні — як через обмеження, повʼязані з пандемією коронавірусу, так і через попередника Дональда Трампа, який не визнає результатів виборів та ймовірніше за все бойкотуватиме присягу нового глави держави.

Про це повідомляє The Washington Post.

Протягом своєї кампанії Байден спілкувався з виборцями в онлайні та не проводив мітингів через катастрофічну ситуацію з поширенням коронавірусу в США, а на малочисельних виходах на публіку був у масці та окулярах. Його інавгурація як 46 президента відбудеться з дотриманням усіх заходів безпеки.

Складання присяги президента США традиційно відбувається біля Капітолію у Вашингтоні, зазвичай на очах у сотень тисяч глядачів. За інформацією людей, які беруть участь у плануванні церемонії, найближчі до Байдена глядачі мають пройти тести на коронавірус, а їхня загальна кількість буде суттєво обмежена.

Традиційний обід у Скульптурній залі за участю членів Конгресу та інавгураційні бали скоріш за все будуть скасовані.

Радники Байдена переконані, що його опонент Дональд Трамп, який вважає себе переможцем, а Демократичну партію — фальсифікаторами виборів, скоріш за все, не буде присутнім на церемонії. Не буде ані традиційного чаювання в Білому домі, ані спільної поїздки до Капітолію, ані трансляції, як Трамп споглядав би за інавгурацією Байдена.

Через складнощі с передачею влади, на яку Трамп поки не згодний, дуже важливо зберегти традиційні елементи інавгурації, щоб підкреслити легітимність перемоги Байдена, і зберегти політику протикоронавірусної безпеки.

На думку професорки історії Монтанського університету Джоан Гофф, яка працювала головою Центру дослідження президентства, 20 січня 2021 року буде дуже нетипова інавгурація, і Байден, скоріш за все, не буде її підсолоджувати.

Крім обмежень, пов’язаних із коронавірусом, найбільш незвичною для прийдешньої церемонії буде відсутність попереднього президента. Трамп буде першим президентом, який не переобрався на другий термін і не з’явився на інавгурацію до свого наступника — такого не було століттями.

«Як і все інше з Трампом: він жодним чином не дотримується та не поважає традиції чи норми, які не прописані як закон, але яких дотримувались президенти минулого. Я не думаю, що він за характером здатний взяти участь у церемонії, яка чітко вказує на його програш на виборах», — сказала Гофф.