FT: Трамп оскаржує результати виборів у суді, бо невизнання поразки та недобросовісні позови — його типова стратегія

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
FT: Трамп оскаржує результати виборів у суді, бо невизнання поразки та недобросовісні позови — його типова стратегія

Mediamodifier / Pixabay

Відмова Дональда Трампа визнавати перемогу Джо Байдена та його спроба судитися через результати виборів, що дивує мільйони американців і ставить під питання стійкість американських демократичних процедур, насправді відповідає типовій стратегії президента в бізнесі.

Таке пояснення його діям дають нью-йоркські експерти з нерухомості, повідомляє Financial Times.

У діях Трампа після виборів 3 листопада вбачають послідовність, яку будівельний магнат відточував десятиліттями. Основні принципи: ніколи не визнавати поразку, позиватися з бездоказовими закидами та сподіватися, що хаос знервує опонентів і надасть нові можливості.

«Судова зала — це комфортне для нього місце… Він виграє, програє, інколи отримує копняка. Він може впасти на килим наприкінці 15-го раунду, а коли бій закінчиться, тріумфально підніме руки й скаже: “Я виграв бій!” А потім, коли факти будуть проти нього, він скаже: “Мене пограбували! Я хочу переграти!”» — розповів нью-йоркський адвокат Майкл Коен, який роками мав справу з Дональдом Трампом.

Коен вирішував проблеми президента, але після спроби підкупити жінок, які говорили про сексуальні зв’язки з Трампом, відправився до в’язниці. Юрист пояснив таку поведінку Трампа гарним засвоєнням уроків Роя Кона — помічника сенатора Джозефа Маккарті, відомого за антикомуністичним «полюванням на відьом».

Кон навчав молодого Трампа використовувати судовий процес як поле бою, коли представляв інтереси бізнесу його родини в 1970-х у справі проти Міністерства юстиції. Уряд звинувачував Трампів у расовій дискримінації через відмову здавати квартири темношкірим. Замість того щоб владнати ситуацію, Кон спонукав Трампа подати зустрічний позов на $100 мільйонів.

«Він зрозумів, що найкращий захист — це добрий наступ. І він вивчив, що це можна зробити цілком законно. Але я не думаю, що він коли-небудь мав досвід вражаючих перемог», — розповів один з управлінців нерухомості, який теж мав справу з Трампом.

За останні 30 років мільярдер був причетний до близько 3,5 тисячі судових справ. Він позивався проти всіх — від своєї колишньої дружини до власних будівельних підрядників і багатих гонконгців, які виручали його у дев’яності. Трамп судився навіть зі своїми адвокатами.

«Недобросовісні судові позови як були, так і залишились. Хоч зараз мета не полягає у списанні боргів, мотив той самий — отримати зиск із хаосу», — сказав адвокат з нерухомості Беррі Шрейбман, чия компанія старанно уникала контактів із Трампом.

Правники не очікують, що позови президента проти виборів можуть змінити їхній результат, проте були випадки, коли судова тяганина давала Трампу зиск із того, що здавалося впевненою поразкою.

Зокрема, через суди Трамп зміг позбутися боргу в $250 мільйонів за провал проєкту розкішного хмарочоса у 2008 році. Зараз метою Трампа є не банки чи конкуренти, а уряди штатів Пенсильванія, Мічиган та інших, які не підтримали його на виборах.

Колишній адвокат президента Коен вважає, що головна мета цих позовів — розігріти своїх прихильників, тримати контроль над Республіканською партією, зібрати грошей на суди або ж запустити нове консервативне медіа.