Трампу пробачили сотні мільйонів доларів боргу через провал проєкту розкішного хмарочоса в Чикаго. Він не сплатив за це податки

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трампу пробачили сотні мільйонів доларів боргу через провал проєкту розкішного хмарочоса в Чикаго. Він не сплатив за це податки

Pxfuel

Дональду Трампу списали $270 млн боргу з 2010 року, коли він не зміг розплатитися з кредиторами за провалений проєкт хмарочоса в Чикаго. Аналіз податкових документів мільярдера свідчить про те, що з настанням фінансових труднощів великі банки та фонди пробачили борг, з якого потім не було сплачено жодних податків.

Про це йдеться в матеріалі The New York Times.

У дні грандіозного проєкту в Чикаго майбутній президент вдавав із себе успішного будівельного магната, і його фантастичний 92-поверховий хмарочос став частиною цього образу.

Він почав будівництво в 2005 році, і вже восени 2008, коли світ занурився в кризу, частина квартир досі не була продана — бізнес Трампа не отримав достатніх прибутків для виплати боргів. Розкішні апартаменти, готель, дорогі крамниці, що мали бути в цій будівлі, врешті не принесли очікуваних прибутків.

Pxfuel

За інформацією видання, в розпорядженні якого опинилися податкові документи Трампа, він позичив на будівництво близько $700 млн — більшу частину цієї суми йому дав Deutsche Bank. Строки будівництва затягнулися, і коли кредитори відмовили у відстрочки виплати боргу, Трамп подав на них в суд.

Мільярдер звинуватив Deutsche Bank у «хижацькому кредитуванні», а той подав зустрічний позов щодо погашенню боргу. У 2010 році Трамп уклав з кредиторами угоду, деталі якої не розкривались. Документи в розпорядженні The New York Times свідчать про те, що з суми боргу списали $270 млн.

Ці пробачені борги наразі є частиною широкого розслідування з боку генпрокурора Нью-Йорка. Попри те, що списані борги вважаються прибутком, Трамп не сплатив майже ніяких податків з цих грошей — зокрема через важкі збитки в іншому бізнесі.

Юристи Трампа повідомляють, що всі податки сплачені, а ситуацію зі списаними боргами пояснили особливістю умов років глобальної фінансової кризи та колапсу ринків нерухомості.

  • За перші два роки президентства Дональд Трамп сплатив менше ніж дві тисячі доларів податків на дохід, а до того не платив їх протягом 10 років через значні збитки, яких зазнавав його бізнес. У відповідь на звинувачення про несплату податків президент заявив, що сплатив до бюджету країни мільйони доларів.