The New York Times: Трамп 10 років ухилявся від сплати податків. Його прибутки катастрофічно падають

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
The New York Times: Трамп 10 років ухилявся від сплати податків. Його прибутки катастрофічно падають

Tom Brenner / Getty Images

За перші два роки президентства Дональд Трамп сплатив менше ніж дві тисячі доларів податків на дохід, а до того не платив їх протягом 10 років через значні збитки, яких зазнавав його бізнес.

Про це заявляє видання The New York Times, у розпорядженні якого опинилися податкові звіти голови держави.

У той час як рейтинг Трампа суттєво відстає від рейтингу його опонента в передвиборчій кампанії, під загрозою опинилися також його фінанси. Бізнес президента потерпає від втрат і боргів, а Служба внутрішніх доходів США погрожує стягнути з нього понад $100 млн за незаконне відшкодування податків.

Податкові декларації принципово відрізняються від того, що президент США говорить про свої фінанси на публіку. За даними документів, він заявляє про заробітки в сотні мільйонів на рік, і при цьому несе великі збитки. Наразі прибутки Трампа залежать від підприємств, що створює прямий конфлікт інтересів з посадою глави держави.

Оскільки документи демонструють порожнечу у статках Трампа, його образ «мільярдера, який всього добився сам», можна оцінити як здебільшого результат піар-зусиль. Більшість головних підприємств президента — від полів для гольфу до готелів — звітують про збитки в десятки мільйонів щороку.

Адвокат Trump Organization заявив, що дані The New York Times про стан фінансових справ глави держави «неточні», оскільки президент платить «десятки мільйонів доларів податків». Сам Трамп неодноразово обіцяв оприлюднити свої податкові звіти, проте жодного разу цього не зробив.

Трамп назвав статтю «фейковими новинами» і зазначив, що «взагалі-то платив податки», повідомляє BBC.

«Ви побачите це, щойно надійдуть мої податкові декларації — вони під аудитом, вони під аудитом вже давно. Податкова служба ставиться до мене недобре… Вони ставляться до мене дуже погано», — сказав він.

Політичні опоненти засуджують Трампа за його відмову оприлюднити статки. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що стаття The New York Times показує, як президент «грає з податковим кодексом і ухиляється від сплати справедливої частки податків».

Сенатор Чак Шумер запропонував «підняти руки» тим американцям, чиї податки були вищі за податки Трампа.

Кандидат на посаду президента від Демократичної партії Джо Байден поки не прокоментував новини про податкові зловживання свого опонента, але голова його кампанії вже заявив, що вчителі, пожежники та медсестри сплачують значно вищі податки, ніж Трамп за перші два роки свого панування в Білому домі.

  • Кремлівські аналітики працюють над стратегією на випадок, якщо президентом США стане демократ Джо Байден. Занепокоєна можливістю його перемоги Росія намагається визначити, як Білий дім без Трампа вплине на її становище у глобальній політиці.