Аxios: Перед звільненням з посади Трамп планує радикально погіршити відносини з Китаєм. Так, щоб Байден не зміг їх поліпшити

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Аxios: Перед звільненням з посади Трамп планує радикально погіршити відносини з Китаєм. Так, щоб Байден не зміг їх поліпшити

TheDigitalArtist / Pixabay

Президент США Дональд Трамп планує до кінця свого терміну в Білому домі втілити серію жорстких кроків, які б зміцнили його антикитайську політику таким чином, що наступнику Джо Байдену доведеться її продовжувати. Стратегія полягає в тому, щоб націлити зовнішню політику США на змагання з Китаєм.

Про це повідомляє Axios з посиланням на дані високопосадовців, знайомих з планами чинного президента.

Трамп хоче, щоб адміністрація Байдена не змогла змінити курс відносин з Китаєм, який веде агресивну політику проти Індії, Гонконгу, Тайваню та частини власного населення, в той час як коронавірус призводить до другої хвилі локдаунів.

У планах Білого дому — за наступні 10 тижнів головування Трампа накласти ще більше санкцій та інших торговельних обмежень проти китайських компаній, державних органів та чиновників, пов’язаних з порушенням прав людини в регіоні Сіньцзян, де репресують мусульман, і у Гонконгу, який фактично втратив свою автономію через новий закон про національну безпеку.

Трамп також хоче вдарити по Китаю за його трудові практики за межами концтаборів для мусульман у Сіньцзяні. Зокрема президент хоче поцілитися на зростаючу тенденцію використання Китаєм примусової праці в риболовній сфері — це не лише порушення прав людини, але й незаконна перевага в конкурентній боротьбі на світовому ринку морепродуктів.

При цьому щодо агресії Китаю проти Тайваню адміністрація США «великих кроків» не зробить.

«Якщо Пекін не змінить свій курс і не стане відповідальним гравцем на міжнародній арені, для майбутнього президента США скасування історичних дій президента Трампа буде політичним самогубством», — сказав радник Білого дому з нацбезпеки Джон Еліот.

Також Трамп бажає призначити якомога більше антикитайських «яструбів» на старші ролі в уряді, а спецслужби перевести з епохи Холодної війни та війни проти тероризму на змагання за вплив у світі з Китаєм.

Команда Байдена відмовилась коментувати цю інформацію.

  • Пекін стикається з хвилею ворожості, що зростає на тлі спалаху коронавірусу і може призвести до більшого загострення відносин із США. Таку інформацію розкриває закрита доповідь китайської розвідки уряду, яка порівнює нинішню загрозу із ставленням до Китаю після придушення протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році.
  • Президент США Дональд Трамп вперше заявив про перемогу Джо Байдена, але сказав це в контексті звинувачень у «фальсифікаціях на виборах». Він наголосив, що свою поразку визнавати не збирається.