Китай на межі загострення відносин зі світом через коронавірус — закрита урядова доповідь

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай на межі загострення відносин зі світом через коронавірус — закрита урядова доповідь

Wang Huabin / VCG via Getty Images

Пекін стикається з хвилею ворожості, що зростає на тлі спалаху коронавірусу і може призвести до більшого загострення відносин із США. Таку інформацію розкриває закрита доповідь китайської розвідки уряду, яка порівнює нинішню загрозу із ставленням до Китаю після придушення протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела, знайомі з текстом доповіді.

На переконання Міністерства державної безпеки, яке представило документ, глобальні антикитайські настрої досягли найвищого показника після інциденту з вбивством протестувальників 29 років тому. Зазначається, що ці настрої очолюють США, і Китай має підготуватися до можливого збройного протистояння з ними.

Документ підготував Китайський інститут сучасних міжнародних відносин — аналітичний центр, який у 1980-х роках перебував у складі Міністерства державної безпеки і консультував уряд щодо питань зовнішньої політики та національної безпеки.

Зазначається, що документ свідчить про серйозне ставлення китайського уряду до загроз глобальної негативної реакції, яка може вплинути на стратегічні інвестиції держави за кордоном і позиції у сфері безпеки. Пекін в останні тижні зустрівся з тиском і критикою з боку США та їхніх союзників через пандемію коронавірусу.

Текст зводиться до висновку, що Вашингтон вважає успіхи Китаю загрозою для західних демократій і прагне підірвати довіру китайців до Комуністичної партії.

Китайські аналітики порівнюють доповідь з «Телеграмою Новікова» — документом, представленим у 1946 році радянським послом у США Миколою Новіковим. Він підкреслював небезпеку економічного розвитку США та їхні військові амбіції. Телеграма була відповіддю на «Довгу телеграму» американського посла у Москві Джорджа Кеннана, який вважав мирне співіснування з СРСР неможливим, і що довгостроковою стратегією має бути стримування. Ці історичні документи стали основою політики Холодної війни.

Наразі в прес-службі МЗС Китаю не коментують цю інформацію.