Трамп заявив про докази виникнення коронавірусу в лабораторії в Ухані. Розвідка США не погоджується

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент США Дональд Трамп заявив, що в нього є докази, які дають йому «високий ступінь впевненості» в тому, що SARS-CoV-2 виник у лабораторії в китайському місті Ухань. Про це він заявив на пресконференції в Білому домі.

«Так, у мене є», — відповів Трамп, коли його запитали, чи є докази про виникнення вірусу в лабораторії. При цьому, на питання про те, чим обумовлена його впевненість, Трамп не відповів.

«Я не можу вам цього сказати. Мені не дозволено вам це говорити», — додав він. Трамп також наголосив, що США продовжують розслідування походження вірусу.

Заява Трампа була зроблена після того, як напередодні розвідка США наголосила, що коронавірус нового типу не є штучним чи генетично модифікованим.

«Розвідувальна спільнота погоджується з широким науковим консенсусом, що вірус COVID-19 не був штучно створеним чи генетично модифікованим […] і продовжить ретельно вивчати нову інформацію та розвідувальні дані, щоби визначити, чи розпочався спалах через контакт із зараженими тваринами, чи це стало наслідком аварії в лабораторії в Ухані», — йдеться в заяві Офісу директора Національної розвідки.

У квітні телеканал Fox News повідомив, що вірус виник у науковому центрі в Ухані, але не як біологічна зброя.

Раніше Трамп заперечував інформацію ABC News про те, що розвідка США знала про появу коронавірусу в китайському Ухані ще в листопаді 2019 року і попереджала керівництво США про можливу епідемію.

У своєму матеріалі ABC News посилалися на 4 джерела, які мали доступ до секретної інформації. ABC News пише, що у Білому домі з кінця листопада і протягом грудня для політиків, топчиновників і членів Ради нацбезпеки проводилися брифінги про коронавірус. Із січня звіт почали включати до щоденного зведення розвідки для Дональда Трампа.