Китай може захопити Тайвань за три дні. Колишні високопосадовці США описали ймовірний сценарій військової операції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай може захопити Тайвань за три дні. Колишні високопосадовці США описали ймовірний сценарій військової операції

navy.mil

Протягом трьох днів Китай може повністю захопити Тайвань, і США не зможуть цьому завадити, оскільки будуть зосереджені на внутрішніх проблемах після виборів президента. Такий сценарій подій вважають реальним двоє відставних американських високопосадовців із Генштабу армії та Центрального розвідувального управління.

Своє бачення недалекого майбутнього колишні державні діячі описали в журналі US Naval Institute.

На переконання в. о. директора ЦРУ часів адміністрації Обами Майкла Морелла та відставного адмірала Джеймса Віннефельда, який служив заступником глави об’єднаних штабів, Китай захопить Тайвань у 2021 році, щоб вирішити кризу всередині правлячої Комуністичної партії.

Пекін вважає демократичний острів невід’ємною частиною своєї території ще з часів громадянської війни в Китаї, що тривала до середини ХХ століття. Уряд не зміг протистояти комуністам і виїхав на Тайвань. Сьогодні ця держава в Південно-Китайському морі вважає себе легітимною наступницею Китайської Республіки.

Нещодавно Пекін змінив свою риторику щодо можливого «возз’єднання» з Тайванем, якого хотів досягнути мирним шляхом. Відтепер офіційна риторика допускає «возз’єднання» внаслідок збройного вторгнення — Тайвань відреагував на це повномасштабними військовими навчаннями.

Чому й коли Китай вдасться до військової операції?

На думку колишнього в. о. директора ЦРУ та віце-голови об’єднаних штабів, Китай підштовхнуть до військових дій проти Тайваню кілька обставин: сумніви громадян у компетентності правлячої партії, економічна залежність від Тайваню та післявиборча політична криза у США.

Спалах коронавірусу, який завдав суттєвих збитків економіці, спроби уряду приховати справжні масштаби поширення хвороби, яке почалося ще у грудні 2019 року, і санкції з боку США через придушення автономії Гонконгу змусять китайського лідера Сі Цзіньпіна шукати шляхів для ствердження авторитету та переобрання у 2023 році.

Криза може викликати у китайців сумніви щодо компетентності Сі та підвладної йому Компартії, що призведе до втрати урядом контролю над політичним життям країни.

Ембарго США на продаж мікрочипів, допоки Китай не припинить економічне шпигунство, зробить залежність від тайванського виробництва критичною, а відмова уряду економічно потужного острову від возз’єднання з материковим Китаєм вкупі з політичною кризою у США можуть змусити Сі Цзіньпіна піти ва-банк.

Як відбуватиметься захоплення Тайваню

На переконання авторів сценарію, бойові дії готуватимуть у середині грудня цього року, а для першого кроку Китай шукатиме «легітимних» підстав.

Найімовірніше, китайські агенти на Тайвані будуть посилювати голос за незалежність острову, яку досі не визнали більшість держав світу. Це надасть Пекіну змогу висунути «обґрунтовані» претензії тайванському уряду та розпочати військову операцію в середині січня — саме на тлі інавгурації обраного президента США.

Поєднання тактики інформаційної війни, кібератак на ключові об’єкти енергосистеми, захоплення державних органів і блокування військових баз «зеленими чоловічками», морська й повітряна блокада Тайваню, швидка висадка китайської армії, удари балістичними ракетами та саботаж у поглинених кризою США призведуть до падіння острову протягом трьох діб.

«20 років концентрації на боротьбі з тероризмом і повстанцями замість боротьби з рівними конкурентами зробили свою справу… Конфлікт, до якого США й американські військові готувалися так довго і заради якого вклали мільярди доларів у військову техніку Тайваню, був програний ще до того, як розпочався», — підкреслюють автори.