Китай нападе на Тайвань, якщо не зможе добитися його анексії мирним шляхом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай нападе на Тайвань, якщо не зможе добитися його анексії мирним шляхом

Getty Images / Kyodo News / Contributor

Китай нападе на Тайвань, якщо не буде іншого шляху боротьби з його незалежністю. Таку заяву зробив голова генштабу Китаю Лі Зуоченг.

Про це повідомляє Reuters.

Заява одного з найвпливовіших китайських генералів прозвучала з нагоди 15-ї річниці ухвалення антисепаратистського закону, який уможливив військові дії проти Тайваню в разі, якщо той відмовиться визнавати над собою комуністичну владу Пекіна.

«Якщо можливість мирного возз’єднання буде втрачена, народні збройні сили будуть разом з усією нацією, включно з народом Тайваню, вживати всіх необхідних заходів для остаточного знищення будь-яких сепаратистських сценаріїв і дій», — сказав генерал.

За словами Зуоченга, який є одним з небагатьох китайських офіцерів з бойовим досвідом, Пекін не відкидає використання військової сили для «контролю ситуації в Тайванській протоці», що відділяє де-факто незалежний острів від Китаю. Хоч Китай не відмовлявся від силових сценаріїв захоплення острову, його військові ніколи не робили подібних публічних погроз.

«Ми попереджаємо тайванських прибічників незалежності та сепаратистів, що шлях незалежності Тайваню веде у глухий кут; будь-яке протистояння цьому закону буде жорстоко покарано», — додав Зуоченг.

Демократичний Тайвань не демонструє інтересу в переході під контроль авторитарного Китаю, який пропонує відносини за зразком Гонконгу — «одна країна — дві системи». Усі політичні сили Тайваню відкидають таку пропозицію.