Китай вилучає слово «мирне» з риторики про «воззʼєднання» з Тайванем

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай вилучає слово «мирне» з риторики про «воззʼєднання» з Тайванем

Feng Li / Getty Images

Китай змінив свою риторику щодо територіальних претензій на острів Тайвань, який називає себе незалежною Китайською Республікою і прагне міжнародного визнання. На тлі загострення відносин зі США, які захищають Тайвань, звичне китайське «мирне возз’єднання» уперше за 40 років перетворилося на просто «возз’єднання».

Про це повідомляє Reuters.

Прем’єр-міністр Китаю Лі Кецян у промові до парламенту вилучив слово «мирне» з давнього формулювання про «возз’єднання» з Тайванем. За словами голови уряду, його країна «рішуче протистоїть сепаратистській діяльності, що прагне незалежності Тайваню».

«Ми заохотимо їх долучитися до нас у протистоянні незалежності Тайваню і сприянні возз’єднанню Китаю. Цими зусиллями ми зможемо створити прекрасне майбутнє для омолодження китайської нації», — заявив прем’єр, підкреслюючи своє піклування про народ Тайваню, який, імовірно, підтримає Китай.

Із початку пандемії коронавірусу Тайвань скаржився на посилені військові погрози з боку Китаю, який направляє свої винищувачі в повітряний простір острову й оточив його бойовими кораблями в рамках «військових навчань». За словами китайських дипломатів, Тайвань є найбільш чутливою територіальною проблемою, яку Китай ніколи не хотів вирішувати військовим шляхом.

За відгуком тайванських урядовців, видалення слова «мирне» з риторики щодо «возз’єднання» зовсім не говорить про якісь фундаментальні зміни в політиці Китаю щодо острову — на їхнє переконання, китайські заклики досі «нейтральні».

Демократичний Тайвань не демонструє інтересу в переході під контроль авторитарного Китаю, який пропонує відносини за зразком Гонконгу — «одна країна, дві системи». Усі політичні сили Тайваню відкидають таку пропозицію.