США збираються продати зброю Тайваню. Китай погрожує погіршенням відносин

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США збираються продати зброю Тайваню. Китай погрожує погіршенням відносин

U.S. Navy / Wikipedia

Уряд США розглядає можливість продажу зброї Тайваню, проти незалежності якого бореться Китай. Заява про такий намір надійшла одразу після інавгурації президента невизнаного Тайваню.

Про це повідомляє Reuters.

Уряд США сповістив Конгрес про можливість продажу Тайваню просунутих торпед на суму близько $180 млн, що поглибило кризу відносин із Китаєм, який вважає цю острівну країну частиною своєї території.

У США, як у більшості інших держав, немає офіційних дипломатичних зв’язків із Тайванем, який називає себе Китайською Республікою. Проте забезпечити засобами для захисту демократичну країну США зобовʼязує закон «про відносини з Тайванем», ухвалений ще у 1979 році.

Наразі Держдепартамент підтвердив намір продати 18 самонавідних торпед MK-48 нової модифікації і супутнє військове обладнання. У поясненні зазначається, що США шляхом підтримки армії Тайваню відстоює свої національні інтереси.

Китай відреагував на це нотою протесту і закликав не продавати зброю Тайваню, щоб не погіршувати китайсько-американські відносини.

19 травня Цай Інвень вдруге обійняла посаду президента Тайваню і підтвердила свої наміри добиватися міжнародного визнання незалежності. Китай відповів на це, що «воззʼєднання» неминуче, і розпочав військово-морські навчання біля берегів Тайваню — оточив острів бойовими кораблями і відправив винищувачі в його повітряний простір.

  • Влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про заразність нового вірусу, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього. Про це йдеться в доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США на основі даних розвідки.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що в нього є докази, які дають йому «високий ступінь впевненості» в тому, що коронавірус виник у лабораторії в китайському місті Ухань. Напередодні розвідка США наголосила, що коронавірус нового типу не є штучним чи генетично модифікованим.
  • Перед тим Трамп заявив, що через пандемію торгова угода з Китаєм тепер має другорядне значення. Він пригрозив новими тарифами Пекіну. Також він зазначив, що США розглядають декілька можливих «варіантів відповідальності» для Китаю.
  • Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади та Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що він приховував будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушував мовчати або «зникати».
  • Пекін стикається з хвилею ворожості, що зростає на тлі спалаху коронавірусу і може призвести до більшого загострення відносин зі США. Таку інформацію розкриває закрита доповідь китайської розвідки уряду.
  • Дональд Трамп пригрозив повністю припинити відносини з Китаєм через коронавірус.
  • Дональд Трамп звинуватив Китай у веденні кампанії з дезінформації, яка спрямована на підтримку його конкурента на виборах США — колишнього віцепрезидента Джо Байдена.