Тайвань розгорнув повномасштабні військові навчання на тлі загроз вторгнення Китаю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Тайвань розгорнув повномасштабні військові навчання на тлі загроз вторгнення Китаю

@iingwen / Twitter

Демократичний Тайвань проводить повномасштабні військові навчання на суші, на воді та в повітрі на тлі агресії комуністичного Китаю, який вважає острів частиною власної території та погрожує анексувати його військових шляхом.

Про це повідомляє The Guardian.

Тайванські військові відпрацьовують сценарії висадки китайських сил на узбережжі в той час, як сусідня держава переходить від риторики про «мирне возз’єднання» двох розділених громадянською війною 1949 року країн до прямих погроз військового вторгнення.

Острівна держава називає себе Китайською Республікою та бореться за міжнародне визнання.

П’ятиденні навчання за участі 8 тис. військових перевіряють готовність острівної країни зі 100-мільйонним населенням відбити атаку з боку величезного сусіда.

Тиск Китаю, що посилився після обрання президентом Цай Інвень у 2016 році, змусив Тайвань розробити власні системи озброєння, серед яких надзвукові ракети земля-повітря, кораблі та літаки.

З приходом до влади Дональда Трампа у США, Тайвань отримав додаткову військову підтримку, щоправда поки не реалізовану. Американський президент пообіцяв продати острову великогабаритну військову техніку, зокрема винищувачі F-16.

Франція, зі свого боку, зголосилась оновити ракетні системи на бойових кораблях, побудованих ще у 90-х, чим також роздратувала Китай.

Що відбувається?

Від початку пандемії коронавірусу Тайвань скаржився на посилені військові погрози з боку Китаю, який направляє свої винищувачі в повітряний простір острова й оточив його бойовими кораблями в рамках «військових навчань».

Демократичний Тайвань не демонструє інтересу в переході під контроль авторитарного Китаю, який пропонує відносини за зразком Гонконгу — «одна країна, дві системи». Усі політичні сили Тайваню відкидають таку пропозицію.