США на тлі конфлікту з Китаєм відправили до його берегів авіаносці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США на тлі конфлікту з Китаєм відправили до його берегів авіаносці

Wallpaper Flare

США відправили два авіаносці для проведення навчань у Південно—Китайському морі на тлі конфліктів з Китаєм через поширення коронавірусу, заперечення незалежності острову Тайвань і політики щодо Гонконгу, де з початку червня почались репресії проти демократичної опозиції. Пекін назвав появу американських військових кораблів «грою м’язів».

Про це повідомляє Reuters.

До моря, де розташований де-факто незалежний острів Тайвань, влада якого змагається за міжнародне визнання і протистоїть спробам Китаю анексувати його, прибули два авіаносці — «Німіц» і «Рональд Рейган» із 90 винищувачами та понад 10 тис. солдатів. Формально вони проходять навчання, поблизу американських кораблів курсують китайські.

США не вперше відправляють свої авіаносці у цей регіон для демонстрації сили, проте цьогорічні військові навчання проходять на тлі сильного напруження у відносинах між Вашингтоном і Пекіном через суперечки про відповідальність за поширення коронавірусу і претензії щодо Південно-Китайського моря.

Згідно з заявою Пентагону, навчання проводяться як захист права усіх держав літати, плавати та діяти всюди, де це дозволено міжнародним правом. Китай називає це спробою посварити країни в регіоні.

Наразі Китай претендує на 9/10 території Південно-Китайського моря, багатого на ресурси та вигідного для торгівлі. Бруней, Малайзія, Філіппіни, Тайвань і В’єтнам з цим не згодні та заявляють свої права на море. Китай побудував острівні бази по всій акваторії, але пояснює це мирними намірами.

Наразі контакти між американськими та китайськими кораблями відбуваються без конфліктів. Американська сторона сподівається на професійну і безпечну взаємодію.