Британія запропонує своє громадянство жителям Гонконгу, якщо закон Китаю про нацбезпеку набуде чинності

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Велика Британія змінить міграційне законодавство та запропонує мільйонам жителів Гонконгу «маршрут до громадянства», якщо китайський закон про нацбезпеку набуде чинності. Про це заявив премʼєр-міністр країни Борис Джонсон, повідомляє BBC.

Премʼєр підтвердив, що у разі прийняття закону, людям у Гонконгу, які мають паспорти British National Overseas дозволять приїжджати до країни протягом 12 місяців без візи. Наразі їм дозволяється приїжджати на пів року. Також 2,5 мільйона осіб, які народилися до 1 липня 1997 року, можуть отримати такі документи.

Велика Британія вже веде переговори з союзниками, включаючи США та Австралію, про те, що робити, якщо Китай запровадить новий закон.

Нагадаємо, що у грудні 1984 року Велика Британія погодилася з 1997 року передати Гонконг Китаю за умови, що економічна незалежність і капіталістичний уклад не зміняться на острові протягом 50 років.

Як пише The Washington Post, цей крок Лондона може стати одним з найбільш значних наслідків спроб Пекіна підірвати свободу Гонконгу і наблизити місто під авторитарне правління Комуністичної партії. Це потенційно надасть вид на проживання і права на роботу для 40% населення Гонконгу, що викличе загрозу витоку мізків з азіатського фінансового центру.

МЗС Китаю заявив, що Британія не має юрисдикції над Гонконгом.

«Британія повинна відступити від краю і припинити втручатися в справи Гонконгу і внутрішні справи Китаю», — заявив представник МЗС КНР Чжао Ліцзяні.

Що сталось?

28 травня Парламент Китаю ухвалив новий закон, який розширює повноваження китайських спецслужб на території Гонконгу.

Закон, зокрема, забороняє:

  • заклики до територіального відокремлення;
  • діяльність, спрямовану на підрив влади або авторитету центрального уряду;
  • тероризм;
  • втручання іноземних країн у внутрішні справи Гонконгу.

Стосунки Гонконгу та материкового Китаю регулюються договором, який отримав назву «Одна країна — дві системи». Як пише Business Insider, нове законодавство дозволяє Пекіну вносити зміни до цього договору в односторонньому порядку. Місцеві жителі та представники низки країн побоюються, що закон призведе до втрати Гонконгом своєї автономії.