Тайвань заявив про готовність допомагати борцям за незалежність Гонконгу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Президент Тайваню Цай Інвень на тлі конфлікту з Китаєм заявила про готовність допомагати людям, залученим до антикитайських протестів у Гонконгу. Наразі в Гонконгу відбуваються протести через спробу Компартії поселити в автономному місті свої спецслужби.

Про це повідомляє Reuters.

«Ми пропонуємо план дій з гуманітарної допомоги для друзів з Гонконгу. Ми продовжимо підтримувати народ Гонконгу у прагненнях досягти демократії та свободи», — заявила Інвень, не уточнюючи, про які саме дії йдеться.

Президент також сказала, що ініціативою керуватиме Офіс зі зв’язків з Китаєм. Наразі Тайвань зобов’язаний надавати допомогу гонконгцям, які стикаються з погрозами та переслідуванням через свою політичну позицію. Раніше Інвень говорила про можливість їх термінової еміграції на острів.

Оголошення про підтримку протестів у Гонконгу відбулось на тлі довготривалого конфлікту між Тайванем і Китаєм, який не визнає незалежність демократичного острова і вимагає возз’єднання. Наразі Китай не коментує заяву Інвень про допомогу гонконгцям.

В цей час у Гонконгу тривають протести проти спроби Китаю розширити на місто повноваження своїх спецслужб. Продемократичні громадяни вважають, що це означатиме кінець Гонконгу як вільного міста і фінансового центру Азії.

Сьогодні поліція заарештувала близько 300 протестувальників. Проти натовпу використовують сльозогінний газ і змушують затриманих сидіти на бруківці. Гонконгці також протестують проти заборони глузувати з національного гімну Китаю, яка набуде чинності наступного місяця.