У Гонконгу нова хвиля вуличних протестів, поліція розганяє людей перцевим газом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Сьогодні в Гонконгу розпочалась нова хвиля протестів проти рішення Китаю посилити в автономному місті повноваження своїх спецслужб. Поліція використовує сльозогінний та перцевий газ для розгону першої масштабної вуличної акції від початку пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Reuters.

На вулиці головного торгового району Гонконгу тисячі людей вийшли з гаслами «Борися за свободу, стій за Гонконг» та «Єдиний шлях — незалежність Гонконгу».

Поліція влаштувала затримання та обшук усіх людей в районі проведення акції протесту, а проти самих протестувальників використала сльозогінний та перцевий газ. У відповідь на дії поліції активісти розпочали облаштування барикад.

В цей час невелика група продемократичних активістів провела пікет біля представництва китайського уряду з гаслами «Закон про національну безпеку руйнує статус двох систем». Представники Ліги соціал-демократів назвали спробу посилення повноважень спецслужб «злим законом».

«Це перехід «червоної лінії». В майбутньому вони зможуть заарештовувати, ув’язнювати та змушувати мовчати в ім’я національної безпеки, кого захочуть. Ми маємо протистояти цьому», — заявив представник гонконгських соціал-демократів Ейвері Нг.

«Ми маємо повстати і завдати удару у відповідь. Понад тисячу конконгців повертають собі вулицю... Час Гонконгу спливає. Ми маємо зробити все, що в наших силах, щоб протистояти злому закону про національну безпеку», — коментує ситуацію лідер лівоцентристського руху «Демосісто» Джошуа Вонг, який також присутній на протесті.

  • Комуністична партія Китаю 21 травня запропонувала ухвалити законопроєкт, за яким спецслужби отримають повноваження в Гонконгу, мешканці якого користуються широкими свободами порівняно з рештою країни. Продемократичні активісти міста назвали ініціативу «кінцем Гонконгу».
  • Масові протести в Гонконзі тривають від червня 2019 року. Спочатку жителі протестували проти закону про екстрадицію на материковий Китай, який, на їхню думку, могли використати проти дисидентів. Пізніше учасники протестів стали вимагати більшої незалежності від Китаю і проведення демократичних реформ. Вони також вимагають розслідування дій поліції під час протестів та амністії для заарештованих активістів.
  • Нові протести в Гонконзі спалахнули 10 травня. Поліція тоді затримала 230 осіб. Поранення отримали щонайменше 18 осіб, а правоохоронців звинуватили в жорстокості.