У Гонконзі поновилися протести. Поліція затримала 230 осіб, поранено щонайменше 18

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Гонконзі поновилися антиурядові протести. Як повідомляє Reuters, влада не дозволила провести марш протесту 10 травня, у День матері, після чого акції почалися в торгових центрах.

Частина протестувальників вийшла на вулиці у районі Монгкок. Активісти запалили багаття і почали викрикувати гасла. У багатьох місцях почалися сутички з поліцією. Правоохоронці застосували сльозогінний газ і гумові кулі.

Працівники поліції затримали близько 230 осіб, поранено щонайменше 18 осіб — їх госпіталізували. Затримання відбувалися за незаконне масове зібрання, спроби псування майна та відмову показати документи. 19 осіб оштрафували за порушення карантинних заходів.

Учасники акції повідомляють, що працівники поліції застосовують невиправдані заходи і надмірну силу.

«Поліція зупиняє та обшукує людей, навіть якщо вони стоять на найбільш жвавій туристичній вулиці», — розповів один з учасників. Інший заявив, що його силою поставили на коліна під час арешту.

Від дій поліції постраждали деякі журналісти. Правоохоронці навели на них перцевий балончик.

  • Масові протести в Гонконзі тривають від червня 2019 року. Спочатку жителі протестували проти закону про екстрадицію на материковий Китай, який, на їхню думку, могли використати проти дисидентів. Пізніше учасники протестів стали вимагати більшої незалежності від Китаю і проведення демократичних реформ. Вони також вимагають розслідування дій поліції під час протестів та амністії для заарештованих активістів.
  • Допоки протестувальників не буде усунено, Гонконг не буде спокійним — з такою заявою виступив підконтрольний центральній владі Китаю Офіс у справах міста, який називає прагнення його мешканців до незалежності «політичним вірусом».