Reuters: Китай збирається покінчити з протестним рухом Гонконгу, послабленим карантином

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Китай збирається покінчити з протестним рухом Гонконгу, послабленим карантином

Chris McGrath / Getty Images

Допоки протестувальників не буде усунено, Гонконг не буде спокійним — з такою заявою виступив підконтрольний центральній владі Китаю офіс у справах міста, чиє прагнення до незалежності він називає «політичним вірусом».

Про це повідомляє Reuters.

Заява з’явилась на тлі побоювань демократичних активістів, що пандемія коронавірусу, яка майже повністю очистила вулиці від протестів, призведе до посилення китайського контролю над містом.

«Тактика випаленої землі цих одягнених у чорне насильницьких протестувальників — це політичний вірус гонконгського суспільства… Допоки протестувальників не буде усунено, Гонконг не буде спокійним», — йдеться у заяві, яка запевняє, що Пекін не буде панькатися з активістами, яких вважає «нечувано божевільною силою».

Як зазначає видання, наприкінці квітня поліція розігнала близько 300 демократичних активістів, які зібралися у торговельному центрі попри заборону масових заходів через пандемію коронавірусу — це був перший значний протест після введення карантину.

Наступний великий протест відбувся 1 травня — як повідомляє South China Morning Post, кілька сотень активістів знову зібралися у торговельному центрі. Попри мирний характер протесту, поліція розігнала людей перцевим газом. Уряд назвав першотравневу акцію в Гонконгу «крайнім радикалізмом», що «підриває верховенство права».

Ця війна слів посилилась в останні тижні на тлі вимог уряду якнайшвидше захистити національну безпеку, що в Гонконгу сприйняли як загрозу залишкам автономії міста, яке користується нечуваними для материкового Китаю свободами.

Ці побоювання несуть ризик нових протестів через кілька місяців відносного спокою на карантині. Економіка Гонконгу через удар по діловій активності міста зазнала найбільшого занепаду з 1974 року, проте уряд вважає, що причина кризи не в карантині, а в антиурядових протестах.

  • Масові протести в Гонконзі тривають від червня 2019 року. Спочатку жителі протестували проти закону про екстрадицію на материковий Китай, який, на їхню думку, міг використовуватися проти дисидентів. Пізніше учасники протестів стали вимагати більшої незалежності від Китаю і проведення демократичних реформ. Вони також вимагають розслідування дій поліції під час протестів та амністії для заарештованих активістів.
  • У Китаї заборонили нову гру від Nintendo. Гонконгські активісти зробили її майданчиком для протесту.
  • Кількість відмов українцям на вʼїзд до Гонконгу різко зросла.