Кількість відмов українцям на вʼїзд до Гонконгу різко зросла. Останні пів року там тривають протести

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Станом на 19 грудня влада Китаю відмовила вісьмом громадянам України у в’їзді на територію Гонконгу. Про це повідомило українське Міністерство закордонних справ на запит «Радіо Свобода».

При цьому в МЗС уточнили: до Гонконгу не пускають не лише українців, а й громадян інших країн.

«Станом на 19 грудня цього року зафіксовано вісім відмов. Як свідчить аналіз, найжорсткіший прикордонний контроль спостерігається напередодні вихідних та у вихідні дні. Контакти з відділом Департаменту з питань міграції у міжнародному аеропорті Гонконгу засвідчили, що відмови стосуються громадян багатьох країн, а не тільки України», – йдеться у відповіді на запит.

За даними МЗС, посольство України в Китайській народній республіці просить українців повідомляти про всі випадки відмов у в’їзді до Гонконгу їм, їхнім родичам і знайомим. Міграційні органи Гонконгу, йдеться у листі відомства, офіційно не повідомляють про те, скількох громадян України не впустили на цю територію та з яких причин.

«Для з’ясування причин різкого збільшення відмов у відвіданні міста та здійснення роботи з місцевою стороною, спрямованою на забезпечення виконання нею положень Угоди про взаємний безвізовий режим, з метою надання допомоги нашим громадянам на місці, до Гонконгу відряджено консульського співробітника, який проводить зустрічі в усіх відповідальних за вʼїзд та перебування іноземців органах Гонконгу (уряд, Департамент з питань міграції, Служба безпеки, поліція, аеропортові служби тощо)», — повідомили у міністерстві.