У Китаї зобовʼязали сканувати обличчя при купівлі смартфона

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Міністерство промисловості та інформаційних технологій Китаю схвалило обовʼязкове сканування обличчя нового власника смартфона при купівлі нових гаджетів. Про це повідомляє AFP.

За інформацією видання, уряд підтримав закон ще у вересні. Нововведення набуде чинності 1 січня 2020 року. Пояснюється, що це зроблено для «захисту законних прав та інтересів громадян онлайн», а також для використання «технологій штучного інтелекту та інших технічних засобів».

Відомо, що раніше китайці зобовʼязані були надавати свої документи і фото при купівлі смартфона.

У 2017 році в Китаї обовʼязковим стало підтвердження особи перед тим, як опублікувати запис в соцмережі. Уже кілька років в містах КНР все активніше вводяться технології пропуску в потяги після сканування обличчя, система застосовується в відеоіграх, з її допомогою оплачують послуги і покупки — знімаючи гроші з особистого рахунку, який підключений до зображення обличчя.

Також сканування обличчя допомагає при знятті готівки в банкоматі, контролюючи цей процес, і в багатьох інших сферах. Такі нововведення одночасно радують населення впровадженням технологій і викликають стурбованість на тлі крадіжок конфіденційної інформації, а також через безперервний контроль уряду.

Одна з найбільших систем розпізнавання обличчя в Китаї в 2017 році налічувала 170 мільйонів камер спостереження. До 2020 року їх стане на 400 мільйонів більше. Крім того, з наступного року «система кредитування» зобовʼяже жителів КНР вносити всі дані про себе і скан обличчя в спеціальну базу для оцінки діяльності громадянина.

Як відомо, технологія стеження і розпізнавання осіб також використовується в «таборах перевиховання» для мусульманського населення в західних регіонах Китаю.