Китай не хоче, щоб гонконгці тікали до Британії. Притулок мешканцям міста пообіцяла й Австралія

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китай не хоче, щоб гонконгці тікали до Британії. Притулок мешканцям міста пообіцяла й Австралія

@studioincendo / Twitter

Китай заявив, що Велика Британія не має права надавати притулок мешканцям Гонконгу, які тікають від переслідувань через ухвалення нового закону про національну безпеку, що визначає протестувальників як терористів, і пригрозив «адекватними заходами» у відповідь. У цей самий час про можливість надання притулку гонконгцям говорить і уряд Австралії, а США розробляють додаткові санкції.

Як повідомляє The Guardian, коментар китайського посольства у Лондоні надійшов після обіцянки прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона надати право на постійне проживання трьом мільйонам жителів Гонконгу — колишнього колоніального володіння. Наразі саме стільки мешканців міста мають паспорти представників заморських територій Британії.

За словами посла Китаю, такий крок означатиме «порушення міжнародного права», а британська критика нового закону про нацбезпеку, за яким «терористам» та «іноземним агентам» загрожує довічне ув’язнення — «безвідповідальна та безпідставна».

Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб заявив, що держава має певні важелі впливу на Китай, але зізнався, що майже нічого не зможе вдіяти, щоб добитися дозволу на виїзд гонконгців. На його переконання, більшість мешканців все ж залишаться у місті, а інші перед відбуттям до Британії роз’їдуться по прилеглих азіатських країнах.

Британський уряд вважає, що новий китайський закон порушує умови передачі Гонконгу під владу Пекіну в 1997 році. За ними місто продовжує мати власну правову систему і об’єднується з Китаєм за принципом «Одна країна, дві системи».

Надати притулок гонконгцям хоче й Австралія — наразі прем’єр країни Скотт Моррісон заявив про розробку відповідної схеми, за якої мешканці напівавтономного міста у складі Китаю зможуть отримати право на постійне проживання.

США, своєю чергою, планує обкласти санкціями банки, що мають справи з китайськими урядовцями, відповідальними за впровадження закону про нацбезпеку. Відповідний законопроєкт ухвалила палата представників Конгресу, повідомляє Reuters.

«Цей закон є грубим, огульним ударом по народу Гонконгу, направленим на знищення свобод, які їм обіцяли», — прокоментувала рішення про санкції спікер Ненсі Пелосі.