Сенат США схвалив санкції проти Китаю за «підрив незалежності» Гонконгу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Сенат США схвалив санкції проти Китаю за «підрив незалежності» Гонконгу

Laurel Chor / Getty Images

Сенат США схвалив законопроєкт про введення санкцій проти Китаю за підрив незалежності Гонконгу. Про це повідомляє Reuters.

Проєкт схвалили переважною більшістю голосів після того, як його співавтори — демократ Кріс Ван Холі і республіканець Пет Тумі — отримали схвалення від Білого дому.

«Акт про автономію Гонконгу» передбачає введення санкцій проти китайських офіційних осіб, які причетні до прийняття Закону про національну безпеку Гонконгу, який, на думку, Вашингтона порушує принцип «одна країна — дві системи», закріплений в китайсько-британській декларації.

Під санкції також можуть потрапити юридичні особи і банки, що обслуговують китайських чиновників, які голосували за закон.

Тепер документ має схвалити палата представників Конгресу, після чого його відправлять на підпис президенту США Дональду Трампу.

Що сталось?

28 травня парламент Китаю ухвалив новий закон, який розширює повноваження китайських спецслужб на території Гонконгу.

Закон, зокрема, забороняє:

  • заклики до територіального відокремлення;
  • діяльність, спрямовану на підрив влади або авторитету центрального уряду;
  • тероризм;
  • втручання іноземних країн у внутрішні справи Гонконгу.

Стосунки Гонконгу та материкового Китаю регулюються договором, який отримав назву «Одна країна — дві системи». Як пише Business Insider, нове законодавство дозволяє Пекіну вносити зміни до цього договору в односторонньому порядку. Місцеві жителі та представники низки країн побоюються, що закон призведе до втрати Гонконгом своєї автономії.