Під час сутичок у Капітолії США загинули чотири людини. Конгрес відновив роботу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Під час сутичок у Капітолії США загинули чотири людини. Конгрес відновив роботу

Samuel Corum / Stringer / Getty Images

У столиці США Вашингтоні внаслідок зіткнень біля Капітолія загинули чотири людини, 52 затримані. Про це заявив керівник столичного департаменту поліції Роберт Дж. Конті, передає Reuters.

Більшість арештів (47 з 52) повʼязані з порушенням комендантської години. Ще кількох людей затримали за носіння неліцензійної або забороненої вогнепальної зброї.

Телеканали KUSI News і Fox News повідомляють, що одна із загиблих — ветеран Повітряних сил США Ешлі Бабітт. За словами її чоловіка, вона була ревною прихильницею Дональда Трампа. Поліція Вашингтону поки ніяк не прокоментувала обставини смерті жінки.

Нагадаємо, під час сутичок у Капітолії зʼявилось відео, де після звуків стрілянини в кадрі падає на підлогу жінка, яка стікає кровʼю і знепритомлює.

Крім того, за словами Конті, у штаб-квартирах республіканського і демократичного національних комітетів виявили дві саморобні бомби, а на території Капітолію США — автохолодильник, в якому зберігалися коктейлі Молотова.

Водночас Конгрес США відновив засідання із затвердження підсумків виборів. Заперечення приймаються тільки в письмовій формі. Вони повинні бути підписані щонайменше одним членом Палати представників і одним його колегою з Сенату.

Що відбувається у США?

6 січня члени Сенату і Палати представників зібралися в Капітолії (будівля, в якій розміщується Сенат США), щоб затвердити перемогу на виборах США демократа Джо Байдена. У цей час у місті почався марш прихильників попереднього президента Дональда Трампа «За порятунок Америки». На мітингу виступив і сам Трамп — сказав, що «ніколи не визнає свою поразку і не здасться». Після цього прихильники Трампа штурмували будівлю Капітолія, увірвалися всередину, почалася стрілянина. Пізніше до Вашингтону направили Національну гвардію. Уже до першої години ночі за київським часом будівлю Капітолія зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Обраний президент Джо Байден назвав ці сутички заколотом.