«Він відірвався від реальності». За відставку Трампа публічно висловився перший конгресмен-республіканець

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

За відставку чинного президента США Дональда Трампа публічно висловився перший конгресмен-республіканець. Адам Кінзінгер від Іллінойсу закликав відсторонити Трампа з посади, задіявши 25-ту поправку.

У своєму офіційному зверненні ветеран ВПС Кінзінгер заявив, що Трамп відмовився від свого боргу захищати американську націю, розпалив бунт своїх прихильників, дав привід для штурму Капітолія і в цілому втратив відчуття реальності. «Він втратив орієнтири і відірвався від реальності як такої», — сказав Кінзінгер.

«Прошу віцепрезидента і членів кабінету забезпечити безпеку для американців на наступні кілька тижнів, щоб нашим кораблем керував притомний капітан», — додав він.

Як повідомляє Business Insider, лідер демократичної меншості в сенаті США Чак Шумер також закликав віцепрезидента Майка Пенса відсторонити Трампа на основі 25-ї поправки.

Крім цього, конгресмен-демократ Девід Сісіллін написав у своєму Twitter, що конгресмени вже підготували і розповсюдили пропозицію про імпічмент. Він опублікував проєкт документа, вказавши, що з ним його готували республіканці Тед Лью та Джемі Раскін.

Цікаво, що коли Трамп перед штурмом Конгресу схиляв віцепрезидента Пенса відхилити підрахунок голосів, Пенс вирішив цього не робити, а пізніше у своєму Twitter змінив заставку на фото обраного Джо Байдена.

  • 6 січня, після захоплення прихильниками Дональда Трампа будівлі Конгресу під час затвердження конгресменами обрання Джо Байдена президентом, до Вашингтону направили Національну гвардію США. За декілька годин будівлю Капітолія зачистили від протестувальників і взяли під охорону. Під час сутичок загинули чотири людини. Обраний президент Джо Байден назвав ці події заколотом.
  • 7 січня Конгрес завершив процедуру підрахунку голосів колегії виборщиків і затвердив перемогу Джо Байдена на виборах президента США. Дональд Трамп, хоч і не погоджується з результатом, але все ж обіцяє мирно передати владу.
  • Республіканська партія і бізнес-еліта США готуються достроково усунути Трампа від влади, а соцмережі Instagram, Facebook і Twitter заблокували його акаунти.