Віцепрезидент США Пенс не готовий до усунення Трампа, оскільки це призведе до ще більшої дестабілізації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Віцепрезидент США Пенс не готовий до усунення Трампа, оскільки це призведе до ще більшої дестабілізації

Alex Edelman / Bloomberg via Getty Images

Віцепрезидент США Майк Пенс не готовий до усунення Дональда Трампа ані через імпічмент, ані через 25-ту поправку до Конституції, за якою президента можна відсторонити за спільною згодою керівників міністерств. На думку Пенса, будь-які дії проти Трампа призведуть до ще більшої дестабілізації та ризиків для країни.

Про це повідомляє CNN з посиланням на власні джерела.

В оточенні віцепрезидента Пенса вважають, що Трамп може піти на ще більш небезпечні дії, якщо його спробують відправити у відставку до інавгурації переможця виборів Джо Байдена. З 6 січня, коли президент надихнув своїх послідовників на штурм Капітолія, Пенс із ним навіть не розмовляв.

Попри те, що за усунення Трампа виступили ключові політики Республіканської партії та наближені до неї бізнес-кола, Пенс досі не зробив жодної заяви проти свого шефа. Трамп, зі свого боку, також не зробив жодної заяви щодо погроз убивством Пенсу, які ширились соцмережами.

За інформацією джерел CNN, віцепрезидент усвідомлює мстивість Трампа, який перед штурмом Капітолія, де засідали обидві палати Конгресу, формалізуючи перемогу Байдена, вимагав від Пенса змінити результати виборів і пригрозив, що буде «невдоволений», якщо той його не підтримає.

Сутички у Вашингтоні, підтримані Трампом, призвели до першої публічної незгоди віцепрезидента зі своїм шефом. З того часу Пенс думає лише про те, як безпечно передати владу Байдену, чия команда готується перш за все зайнятися проблемою коронавірусу в США.

Пенс досі не обговорював з міністрами посилання на 25-ту поправку. Трампа можна усунути від влади також за процедурою імпічменту, але вона, судячи з усього, не реалізується через розклад засідань Сенату. Демократичні лідери Конгресу намагалися зв’язатися з віцепрезидентом, але той не відповів на їхній дзвінок.

Білий дім, зі свого боку, закликає Палату представників не ініціювати процедуру імпічменту, оскільки до кінця повноважень Трампа залишилося менше двох тижнів, і такі дії можуть нашкодити країні.

«Зараз час для зцілення та єднання нації. Політично мотивований імпічмент проти президента за 12 днів до завершення його повноважень лише послугує подальшому розділенню нашої величної країни», — йдеться в заяві пресслужби адміністрації Трампа.