WP: Трампу загрожує імпічмент за підтримки республіканців. Але він може статися вже після закінчення його повноважень

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
WP: Трампу загрожує імпічмент за підтримки республіканців. Але він може статися вже після закінчення його повноважень

lindsaydocherty.com

Серед сенаторів від Республіканської партії США циркулює записка від лідера більшості, що описує механізм ймовірного імпічменту президента Дональда Трампа — вже другого за його каденції. Але якщо процедура відставки глави держави розпочнеться, то вже після того, як спливе термін його повноважень.

Про це пише з посиланням на власні джерела The Washington Post.

Пам’ятка членам верхньої палати американського парламенту підписана лідером республіканської більшості Мітчем Макконнеллом, який визнав перемогу обраного президента Джо Байдена. У ній йдеться про те, що Сенат не засідатиме до 19 січня, тобто ця дата — найближча з можливих для розгляду питання про імпічмент Трампа. Це за день до інавгурації Байдена.

У розкладі Сенату зазначені дві короткі зустрічі 12 й 15 січня — вони можуть тривати кілька хвилин, але в ці дні заборонено розглядати будь-які суттєві питання, в тому числі й початок процедури імпічменту, якщо тільки на це не погодяться всі сто сенаторів.

Питання відставки Трампа буде розглядати вже оновлений склад верхньої палати парламенту, у якому більшість після проміжних виборів у штаті Джорджія належатиме Демократичній партії. Місце республіканця Мітча Макконнелла займе демократ Чарльз Шумер.

Таким чином, розгляд імпічменту може відвернути увагу від термінових завдань нового президента, серед яких план боротьби з коронавірусом та затвердження очільників міністерств. Наразі Макконнелл та Шумер не обговорювали відставку Трампа.

Якщо ж нижня палата ініціює імпічмент у найближчі дні, інструкції чинного лідера сенатської більшості визначають такий порядок реагування: 19 січня Сенат отримає повідомлення про початок процедури від Палати представників і наступного дня вже зможе приступити до розгляду та офіційно розпочати судовий процес.

«Суд Сенату розпочнеться після того, як сплине термін президентства Трампа — або через годину після закінчення його строку, або через 25 годин після закінчення його строку, 21 січня», — йдеться в записці Макконнелла.