Сенат США, найімовірніше, перейде під контроль демократів. З перемогою на виборах у Джорджії партія дістане всю повноту державної влади

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сенат США, найімовірніше, перейде під контроль демократів. З перемогою на виборах у Джорджії партія дістане всю повноту державної влади

Кандидат у сенатори від штату Джорджія Джон Оссофф

John Ramspott / Flickr

На виборах до Сенату США у штаті Джорджія лідирують кандидати від Демократичної партії — за попередніми даними, вони перемагають обох республіканців. Якщо перемога підтвердиться та Рафаель Ворнок і Джон Оссофф займуть свої місця в Сенаті, більшість опиниться в руках демократів. Наразі партія контролює лише Палату представників.

Про це повідомляє Business Insider.

Перемога на виборах двох сенаторів у Джорджії дасть Демократичній партії контроль над верхньою палатою Конгресу вперше з 2015 року. Також ця перемога вперше з 2011 року дасть демократам контроль одразу над обома палатами Конгресу та над Білим домом.

При цьому обидва кандидати з Джорджії стануть історичними фігурами. Варнок стане першим темношкірим сенатором від Демократичної партії з південних штатів, а Оссофф — першим сенатором єврейського походження від Джорджії. Оссофф також буде першим сенатором-міленіалом — йому всього 33 роки.

Кандидат у сенатори від штату Джорджія Рафаель Ворнок

Raphael Warnock / Flickr

До виборів Республіканська партія мала більшість і контролювала 51 місце в Сенаті. Демократи мали 48 місць. Тепер місця розділилися 50 на 50 — плюс ще один голос від сенаторки Камали Гарріс, яка одночасно виконуватиме обов’язки віцепрезидента США.

Поразку республіканців у Джорджії можна пояснити втратою позицій партії через відмову Дональда Трампа визнавати перемогу Джо Байдена на виборах президента та підірваною довірою до демократичних інституцій.

Попри ручний повторний підрахунок голосів у штаті, який знову засвідчив перемогу демократичного кандидата, Трамп просував теорію змови щодо фальсифікацій та лаяв республіканського губернатора Джорджії.

Кандидати до Сенату від республіканців Келлі Леффлер і Девід Пердю в цьому питанні фактично стали на бік Трампа. Нещодавня публікація запису розмови президента з держсекретарем Джорджії Бредом Раффенспергером засвідчила, що Трамп вимагав «знайти» додаткові голоси на його користь.