Провідний республіканець і лідер більшості в Сенаті США визнав перемогу Байдена

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Провідний республіканець і лідер більшості в Сенаті США визнав перемогу Байдена

Gage Skidmore / Flickr

Лідер республіканської більшості Сенату США Мітч Макконнелл визнав перемогу демократа Джо Байдена після того, як його обрання затвердила колегія виборщиків. Наразі Макконнелл є найбільш відомим представником партії, який визнав програш свого кандидата — чинного президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє Axios.

Фактичне визнання перемоги демократа Макконнелл оголосив під час виступу в Сенаті.

«Наша система урядування визначила, хто складатиме присягу 20 січня. Колегія виборщиків сказала своє слово», — прокоментував він учорашнє рішення колегії, яка підтвердила обрання Байдена.

Макконнелл привітав обраного президента з перемогою та підкреслив, що той не чужий для Сенату та присвятив служінню народові багато років свого життя. Також республіканець привітав віцепрезидента Камалу Гарріс.

Прикметно, що привітання прозвучали після розлогої промови, в якій він похвалив Трампа за «майже нескінченні» досягнення на посаді президента.

Одразу після промови Макконнелла Трамп опублікував у Twitter посилання на новину праворадикального порталу Breitbart News про те, що колегія виборщиків обрала саме його. Соцмережа додала на цей допис позначку, що більшість джерел говорить про інший результат голосування.

Тим часом республіканська меншість у Палаті представників не визнає перемогу Байдена з огляду на тривалу судову тяганину команди Трампа через результати виборів у низці штатів. З цієї нагоди фракцію покинув один з найбагатших її членів — Пол Мітчелл, повідомляє Business Insider.

«Це неприйнятно, щоб політичні кандидати ставитися до нашої виборчої системи так, ніби ми — країна третього світу», — заявив член Палати представників перед виходом з республіканської фракції.

Він засудив республіканців за їхню підтримку бездоказових конспірологічних теорій щодо «крадіжки виборів» та закликав їх пам’ятати про присягу конгресмена, яка зобов’язує захищати конституцію.