Битва за вибори у США: республіканці в Конгресі хочуть скасувати результати у ключових штатах, де переміг Байден

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Битва за вибори у США: республіканці в Конгресі хочуть скасувати результати у ключових штатах, де переміг Байден

Drew Angerer / Getty Images

Більшість республіканців у Палаті представників США оголосили про свою незгоду з результатами виборів президента, згідно з якими переміг демократ Джо Байден. 106 із 196 членів фракції підписали заяву на підтримку судового позову в Техасі з вимогою скасувати результати голосування у ключових штатах.

Про це повідомляє Business Insider.

Дональд Трамп програв Джо Байдену з розривом у 7 мільйонів народних голосів, і завдяки перемозі у ключових штатах демократ набрав 306 голосів колегії виборщиків.

Проте генпрокурор Техасу Кен Пакстон вимагає від Верховного суду скасувати результати у штатах Пенсильванія, Вісконсін, Мічіган і Джорджія, де перемогу — як за кількістю голосів громадян, так і за голосами колегії виборщиків — отримав Байден.

Генпрокурор пропонує замінити результати народного волевиявлення голосуванням виборщиків, яких призначать республіканські легіслатури цих штатів. Більшість республіканської фракції в Конгресі підтримала таку стратегію.

«Вибори 2020 року були пронизані безпрецедентною кількістю серйозних обвинувачень у фальсифікаціях і порушеннях. Національні опитування демонструють, що велика кількість американців мають серйозні сумніви не лише щодо результатів цих президентських виборів, але й щодо майбутньої надійності нашої виборчої системи взагалі», — йдеться в їхній заяві.

Зазначається, що судовий процес навряд чи буде успішним для позивачів, оскільки закони США не передбачають можливості одних штатів втручатися у виборчу систему інших. Проте це демонструє готовність більшості республіканських конгресменів пожертвувати демократичними засадами заради партійної вигоди.

Ані адвокати Трампа, ані Міністерство юстиції, ані місцеві чиновники не знайшли доказів фальсифікації, а судовий позов генпрокурора Техасу та заява конгресменів фактично повторюють безпідставні конспірологічні теорії щодо «крадіжки виборів».

Меншість обраних республіканців у Палаті представників та в Сенаті все ж визнають результати виборів і називають заяву на підтримку позову до Верховного суду «небезпечним порушенням федералізму».