Демократи в Конгресі хочуть використати прискорену процедуру, щоб оголосити імпічмент Трампу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Демократи в Конгресі хочуть використати прискорену процедуру, щоб оголосити імпічмент Трампу

Jackie Ramirez / Pixabay

Члени Конгресу розглядають можливість оголосити президенту США Дональду Трампу імпічмент за «привілейованою резолюцією», якщо віцепрезидент Майкл Пенс відмовиться застосувати 25-у поправку до Конституції й усунути чинного голову держави.

Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що спікер Палати представників Ненсі Пелосі і представники демократів обговорюють цю можливість. Йдеться про процедуру, яка дозволила б Палаті провести голосування за імпічмент Трампа протягом двох днів, пропустити слухання в комітетах, схвалити організаційну резолюцію, провести розслідування і перейти відразу до голосування.

Пропозицію про «привілейовану резолюцію» може внести будь-який член Палати представників. Її автоматично поставлять на голосування протягом 48 годин. За підтримки більшості Палата представників оголосила б Трампу імпічмент і відправила б це питання в Сенат.

Попри це, навіть за позитивного результату голосування лідер більшості в Сенаті, республіканець Мітч МакКоннелл, за словами джерел CNN, по суті, може виграти час і дозволити Трампу уникнути імпічменту.

Крім того, Сенат у разі імпічменту Трампа може зробити так, щоб його ніколи більше не обрали на цю посаду. Але для цього все одно буде потрібна підтримка двох третин сенаторів.