Трамп підшукав собі адвокатів, які захищатимуть його під час імпічменту. Обидва — «суперечливі»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп підшукав собі адвокатів, які захищатимуть його під час імпічменту. Обидва — «суперечливі»

Chip Somodevilla / Getty Images

У Палаті представників Конгресу США вже 180 демократів готові підтримати імпічмент чинному президенту Дональду Трампу. Головне обвинувачення проти президента полягає у підбурюванні до заворушень, що призвели до штурму Капітолія, де розташований парламент, і загибелі кількох людей. Тим часом Трамп уже знайшов собі адвокатів.

«Ми щойно знайшли 180 співавторів подання про імпічмент», — написав у Twitter конгресмен від Демократичної партії Тет Льйо.

Як повідомляє CNN, спікер Палати представників Ненсі Пелосі підтвердила готовність розпочати процедуру імпічменту, якщо наступного тижня президент не піде у відставку добровільно.

За даними джерел видання, Дональд Трамп уже обрав собі двох адвокатів, які представлятимуть його під час суду Сенату.

Перший — це давній особистий захисник мільярдера, колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані. У 2019 році цей адвокат навідувався до України з метою зібрати компромат на суперника президента — демократа Джо Байдена. Спецслужби США назвали Джуліані рупором російської дезінформації.

Джуліані вже представляв інтереси Трампа під час його спроби довести в судах, що вибори президента було сфальсифіковано. Адвокат висував бездоказові твердження про порушення під час голосування, а також підтримував конспірологічні версії, зокрема про те, що до фальшування результатів причетні комуністи.

Також Джуліані мимоволі зіграв епізодичну роль у сатиричному фільмі Саші Барона Коена «Борат 2» — адвокат вважав, що спілкується з 15-річною консервативною журналісткою, і після інтерв’ю з акторкою в готельному номері почав знімати з себе штани.

У кімнаті були приховані камери та мікрофони, які фіксували все, що відбувається — в останній момент Коен, який грав казахського журналіста Бората, вбіг до кімнати і крикнув: «Їй 15. Вона занадто стара для вас!»

Наразі представник Джуліані не коментує інформацію про плани захищати Трампа під час процедури імпічменту.

Другим захисником президента стане адвокат Алан Дершовіц, який представляв його інтереси під час попередньої спроби імпічменту, однією з причин якої був тиск Дональда Трампа на Володимира Зеленського.

Спершу Дершовіц відмовився коментувати свої плани про захист президента зі словами: «Я не розмовляю з CNN, я подаю на них до суду». Проте пізніше адвокат, якого видання називає «суперечливим», підтвердив, що відстоювати інтереси Трампа — це «честь і привілей». Пізніше він виправився й пояснив, що мав на увазі захист Конституції.

За інформацією CNN, Палата представників США збирається розпочати процедуру імпічменту вже в понеділок. Одна зі статей обвинувачення в чернетці подання — «Підбурювання до заколоту». Однак плани на якнайшвидшу відставку президента суттєво ускладнює позиція Сенату, який буде готовий розглянути питання вже після офіційного завершення каденції Трампа.