New York Post опублікував листування сина Байдена зі співробітником Burisma. Соцмережі вже обмежили репости статті

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Газета New York Post опублікувала нібито переписку сина кандидата в президенти США Джо Байдена Хантера із високопосадовцем української компанії Burisma Вадимом Пожарським. У ній говориться, що Джо Байден, будучи віцепрезидентом США, в 2015 році завдяки синові зустрічався з Пожарським, хоча пізніше стверджував, що подібного роду контактів у нього ніколи не було.

«Дорогий Хантере, спасибі, що запросив мене до Вашингтону і дав можливість зустрітися з твоїм батьком. Це справжня честь і задоволення», — йдеться в листі, який, як стверджує газета, Пожарський написав Хантеру Байдену. В іншому листі співробітник Burisma цікавиться у Байдена-молодшого, чи є можливість «скористатися його політичним впливом».

Зазначено, що Байден зустрічався з Пожарським менш ніж за рік до того, як він скористався своїм впливом, щоб домогтися звільнення з посади генпрокурора України Віктора Шокіна. Республіканська партія і президент Дональд Трамп вважають, що Байден домігся звільнення Шокіна, оскільки генпрокурор розслідував справу, повʼязану з Burisma, в якій тоді працював Хантер.

Як повідомляє CNBC, представник виборчої кампанії Байдена Ендрю Бейтс вже відповів на статтю. Він заявив, що Байден на посаді віце-президента проводив тільки офіційну політику.

Тим часом, соціальні мережі Facebook і Twitter обмежили поширення статті New York Post на час перевірки достовірності викладеної інформації. Facebook заявив про перевірку історії спроб знайомства Хантера з топчиновником Burisma, а Twitter аргументувала своє рішення відсутністю авторитетних джерел походження інформації.

Трамп уже встиг прокоментувати як саму статтю, так і рішення соціальних мереж. Байдена він назвав корумпованим політиком і брехуном. Рішення Facebook і Twitter викликало у нього обурення. Трамп також зажадав, щоб Байден розкрив всю інформацію про його участь в бізнесі сімʼї.

«Джо Байден повинен негайно оприлюднити всі електронні листи, зустрічі, телефонні дзвінки, стенограми і записи, повʼязані з його участю в ділових угодах його сімʼї і використанні впливу по всьому світу, зокрема в Китаї та Росії», — заявив Трамп на мітингу в Айові.