Комітети Сенату США оприлюднили звіт про роботу сина Байдена в Україні. Демократи назвали його спробою союзників Трампа втрутитися у вибори

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Комітети Сенату США оприлюднили звіт про роботу сина Байдена в Україні. Демократи назвали його спробою союзників Трампа втрутитися у вибори

Gage Skidmore / Flickr

Комітет Сенату США з національної безпеки й урядових справ і Комітет з питань фінансів оприлюднили звіт «Хантер Байден, Burisma та корупція» про діяльність в Україні сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена та української газовидобувної компанії Burisma. Про це пише «Голос Америки».

Звіт, який містить 87 сторінок, опублікували за шість тижнів до президентських виборів у США, основними кандидатам на яких стануть Джо Байден і чинний президент Дональд Трамп.

У звіті викладені деталі роботи Хантера Байдена у правлінні Burisma. Автори звіту стверджують, що така діяльність створювала конфлікт інтересів, бо на той час Джо Байден був віцепрезидентом США й опікувався в адміністрації справами України.

«Голови комітетів під час розслідування виявили, що адміністрація Обами знала, що факт перебування Хантера Байдена на посаді в правлінні Burisma був проблематичним і заважав ефективно втілювати стратегію щодо України», — цитує видання звіт комітету.

У звіті зазначають, що достеменно не зрозуміло, наскільки присутність сина Байдена в Burisma вплинула на політику щодо України, яку провадила адміністрація тодішнього президента Барака Обами. Але додають, що американські посадовці попереджали адміністрацію про некоректність, яку створює участь сина Байдена у компанії.

Також у звіті наводять свідчення заступника помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джорджа Кента. Він зазначає, що президент компанії Микола Злочевський начебто заплатив $7 млн хабаря посадовцям, які працювали під керівництвом тодішнього генпрокурора України Віталія Яреми, «щоб закрити справу проти Злочевського». За його словами, це сталося у грудні 2014 року — через сім місяців після того, як Хантер Байден увійшов до ради директорів Burisma.

Виборчий штаб Джо Байдена одразу розкритикував звіт і назвав його спробою союзників Трампа зашкодити його політичному опоненту та втрутитися у виборчий процес.

Ексгенпрокурор Ярема теж відреагував на оприлюднений звіт, заявивши, що нічого не знає про ймовірний хабар прокурорам ГПУ за «розвал» справи проти Burisma у 2014 році.

«Уперше чую про це. […] Для мене це не був пріоритет. Я заслуховував слідчо-оперативну групу, тому що тоді ще стояли барикади на вулицях, тоді ще кров не висохла на Майдані. […] Коментувати щось, що відбувалося на рівні слідчих якогось окремого кримінального провадження, я, на жаль, через п’ять років уже не можу», — прокоментував Ярема «Радіо Свобода».